Illegale asielzoekers breken asielcentrum af

© belga

In het gesloten asielcentrum 127bis hebben uitgewezen asielzoekers brand gesticht en grote materiële schade toegebracht. Ze reageren hiermee op het geweld en de straffeloosheid van Belgische toezichthouders.

In het gesloten asielcentrum 127bis hebben uitgewezen asielzoekers brand gesticht en grote materiële schade toegebracht. De aanleiding was een betoging van buitenstaanders tegen het geweld en de straffeloosheid van Belgische toezichthouders.

Zondagmiddag organiseerden een veertigtal mensen van de actiegroep ‘Stemmen zonder grenzen’ een optocht naar het asielcentrum 127bis in Steenokkerzeel.

Daar hielden ze een solidariteitsactie tegen het toenemend geweld en de straffeloosheid in de gesloten centra.

Als reactie hierop braken in het asielcentrum zelf zware rellen uit en werd er brand gesticht.

Vernielingen
De grootste vernielingen werden aangebracht in de mannenvleugel waar het tumult uitbrak. Ook een tweede mannenvleugel is voorlopig buiten gebruik.

“De brandstichtingen waren peanuts in vergelijking met de vandalenstreken die gebeurd zijn. Alle verlichting en sanitaire voorzieningen waren kapotgeslagen”, getuigt wachtofficier Alex Mylemans van de lokale politiezone Kastze.

Rond middernacht keerde de rust terug nadat de meeste herrieschoppers waren overgebracht naar Brugge, Vottem en Merksplas.

Reactie op mishandeling
In 127bis brak deze week een hongerstaking uit na de mishandeling van een 18-jarige Egyptenaar. De hongerstaking in een van de leefgroepen is al zes dagen aan de gang.

Sinds kort hebben de gevangenen in de gesloten centra gsm’s. De actiegroep ‘Stemmen Zonder Grenzen’ heeft zo telefonische getuigenissen ontvangen over psychisch en fysiek geweld in de gesloten centra.

“Hoewel politici het geweld door het regime van Mubarak tegen de Egyptenaren snel veroordelen, blijven ze ijzingwekkend stil wanneer Belgische bewakers een Egyptische jongere mishandelen. De opgesloten asielzoekers appreciëren onze actie. Opvallend is dat ze ons in het Nederlands antwoorden”, aldus Alex Wauters van Stemmen Zonder Grenzen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content