Iconische foto én symbool van vrede tussen Israël en Palestina blijkt nep

Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Een twintig jaar oude foto van een Palestijnse en Joodse jongen die jarenlang gebruikt werd als icoon voor de vrede, blijkt nep.

Een foto uit 1993 waarop een Arabisch jongen met een keffiyeh en een Joodse jongen met keppeltje elkaar omhelzen is nep, schrijft de Amerikaanse krant The Jewish Daily Forward.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

‘De twee jongens op de foto zijn beide Joods’, aldus de fotografe Ricki Rosen in The Jewish Daily Forward. De foto werd gemaakt in de wijk Abu Tor een gemengde buurt in Jeruzalem, in opdracht van een Canadees tijdschrift. Het beeld moest dienen als illustratie bij de Oslo-akkoorden, een ‘vredesverdrag’ tussen Yitzchak Rabin en Yasser Arafat onder leiding van de toenmalige Amerikaanse president Bill Clinton. Het akkoord gold als een eerste aanzet tot de oplossing van het Palestijnse vraagstuk.

Boekcover

‘Het is een symbolisch beeld en het was nooit de bedoeling dat de foto als realiteit werd gebruikt’, klinkt het elf jaar later. Maar de foto werd verspreid door de fotodatabase Corbis, die de vermelding ‘enscenering’, wegliet.

De Nederlandse krant NRC Handelsblad deed even de test en op het internet alleen al werd de foto meer dan 500 keer gebruikt. Het beeld diende in 2006 zelfs voor een cover van een boek over het Heilige Land.

Rihanna

En afgelopen zomer nog raakte de foto wijdverspreid toen zangeres Rihanna hem deelde op Twitter tijdens de operatie Protective Edge. Rihanna had zich namelijk de woede van een heleboel fans op de nek had gehaald door de hashtag #freepalestine te gebruiken. Om deze verontwaardiging recht te zetten, koos ze ervoor om dit vreedzame beeld de wereld in te sturen.

De twee jongens, intussen mannen, bekennen dat ze destijds helemaal geen Palestijnse vriendjes hadden. ‘Wanneer ik nu naar de foto kijk, voel ik me eigenlijk wel triest’, aldus Shapiro. ‘Er was een periode dat deze foto niet zo ver af leek van de realiteit.’ ‘Maar tegenwoordig is het slechts Wishfull thinking’, voegt Aloni daaraan toe.

Partner Content