Huurprijzen wel geïndexeerd: ‘Verrijk de rijken, verarm de huurders’

© Belga

Terwijl de lonen en de uitkeringen tijdelijk niet mogen meestijgen met de inflatie, doen de huurprijzen dat wel. De regering-Michel is niet van plan de indexsprong ook in te voeren voor de huurprijzen.

De oppositie en de vakbonden zijn niet te spreken over het nieuws dat de federale regering de huurprijzen uit de indexsprong houdt. “Verrijk de rijken, verarm de huurders. Voor wie er nog aan twijfelt voor wie deze federale regering rijdt”, reageert ABVV-topvrouw Caroline Copers.

Volgens Groen-fractieleider Kristof Calvo kiest de federale regering van N-VA, MR, CD&V en Open VLD voor “omgekeerde herverdeling” waar de meest kwetsbaren twee keer het slachtoffer van zijn. Ook SP.A-kopstuk John Crombez waarschuwde eerder al dat de combinatie van ingrepen heel wat mensen zonder reserves “over de rand” zal duwen.

‘De Monaco-coalitie doet het opnieuw’

Voorts reageren ook de vakbonden verontwaardigd. “De Monaco-coalitie doet het opnieuw”, hekelt de christelijke vakbond AVC op twitter. “Lonen en uitkeringen worden niet geïndexeerd, huurprijzen wel. Twee maten en gewichten.” En ook voor ABVV-topvrouw Copers maakt de beslissing opnieuw duidelijk “voor wie deze federale regering rijdt”.

Geen enkele coalitiepartner wil officieel reageren, maar navraag leert dat CD&V onder druk staat van de vakbonden om ook de huurprijzen alsnog aan een indexsprong te onderwerpen. Open VLD en de N-VA hebben daar echter weinig zin in, al blijft de deur op een kier staan. De bedoeling is de indexsprong tegen eind volgende week goed te keuren.

De huurprijzen worden één keer per jaar, op de verjaardag van het contract, aangepast aan de levensduurte.

(Belga/RR/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content