‘Hopelijk regering tegen kerstmis’ (Van Rompuy)

Europees president Herman Van Rompuy hoopt dat België tegen Kerstmis een nieuwe regering zal hebben.

Volgens Van Rompuy is de situatie van België niet te vergelijken met die van bijvoorbeeld Italië, dat de voorbije dagen onder zware druk van zijn Europese partners is komen te staan om dringend de openbare financiën op orde te krijgen.

Dexia

“Maar we moeten goed oppassen”, zo waarschuwde Van Rompuy in het VRT-programma Ter Zake. Volgens hem heeft de Dexia-affaire “een knipperlicht doen aangaan op de internationale financiële markten”. Gevraagd wanneer België een regering zou moeten hebben, antwoordde de oud-premier: “Zo rap mogelijk. Ik hoop voor Kerstmis”.

Vertrouwenscrisis

Van Rompuy wees erop dat de aanpak van de schuldencrisis niet enkel afhangt van de EU-instellingen, maar ook van wat er in de eurolanden zelf gebeurt. Het probleem van de eurozone is er volgens hem vooral één van een gebrek aan vertrouwen, eerder dan een structureel probleem, zoals in de Verenigde Staten.

Vuurkracht

Van Rompuy is het niet eens met economen die stellen dat de Europese leiders het Europese noodfonds niet voldoende hebben versterkt. Hij wijst erop dat het hefboomeffect niet onbegrensd kan spelen om de vuurkracht van het fonds te verhogen. Op een bepaald moment moet dan nieuw belastinggeld ingezet worden. “Dan moeten die economen dat ook durven zeggen”. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content