Hoofdredactie VRT neemt afstand van journalist die islam in Saoedi-Arabië achterlijk noemt

Prinses Astrid in Saoedi-Arabië © BELGA

Een nieuwslezer van de VRT heeft tijdens een nieuwsuitzending op Radio 1 de islam in Saoedi-Arabië achterlijk genoemd. Daarvan neemt de hoofdredactie nadrukkelijk afstand.

De hoofdredactie van VRT Nieuws heeft nadrukkelijk afstand genomen van de woordkeuze die radiojournalist Johan De Ryck hanteerde in het nieuwsbulletin tijdens de nacht van zaterdag op zondag, om 2 uur. Dat meldt VRT Nieuws maandagavond.

In een bericht over de handelsmissie in Saoedi-Arabië zei de journalist dat Saoedi-Arabië één van de meest achterlijke vormen van islam belijdt. De hoofdredactie beschouwt de woordkeuze ‘achterlijk’ als een uitschuiver en heeft de journalist daarover op het matje geroepen. ‘Dit kan uiteraard niet,’ zei hoofdredacteur Griet Decraene eerder al in De Morgen.

‘Hij erkent dat dergelijke woordkeuze niet past in een bulletin van VRT Nieuws en dat dit niet had mogen gebeuren en het zich niet meer zal herhalen’, luidt het in een persbericht van de openbare omroep. De Ryck deed de uitspraak tijdens het nieuws in een item over een Belgische economische missie naar het land onder leiding van prinses Astrid. Die is, in het gezelschap van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) en een 300-tal zakenmensen van 172 bedrijven op bezoek in Riyad. De prinses is de enige vrouw in het gezelschap die geen hoofddoek of abaya, een verhullende lange jurk, moet dragen, zei De Ryck. Hij sloot zijn bericht af met de zin: ‘Saoedi-Arabië belijdt een van de meest achterlijke vormen van islam.’

(Belga/EE/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content