Hoofdredacteur Luc Rademakers verlaat VRT

Luc Rademakers © .

Luc Rademakers, directeur Informatie en algemeen hoofdredacteur van VRT Nieuws, verlaat de VRT.

Luc Rademakers, de directeur informatie bij de VRT, verlaat “in onderling overleg” de openbare omroep. De VRT meldt in een kort persbericht dat dat donderdag beslist werd. Tot er een opvolger wordt aangeduid, worden Rademakers’ taken tijdelijk overgenomen door hoofdredacteur Radio Griet De Craen.

“De VRT dankt Luc Rademakers voor zijn bijdrage aan de modernisering van de organisatie van de Nieuwsdienst en Sporza”, klinkt het.

De positie van Rademakers stond al enkele maanden ter discussie op de redactie. Nadat de redactieraad in oktober een vertrouwensbreuk had vastgesteld, werd een bemiddelingstraject opgestart.

Rademakers begon in 2011 als algemeen hoofdredacteur bij VRT Nieuws. Vorig jaar werd hij als nieuwe directeur informatie verantwoordelijk voor Nieuws en Sport.

Na een uitzending van het Canvas-programma “De Afspraak”, in oktober, die volgens de hoofdredactie “niet aan de journalistieke normen” beantwoordde, spraken de VRT-journalisten een motie van wantrouwen uit tegen Rademakers. In de andere leden van de hoofdredactie behielden de journalisten wel nog hun vertrouwen.

In een reactie op die motie van wantrouwen schaarden de andere leden van de hoofdredactie zich wel achter de algemeen hoofdredacteur, zijn aanpak en zijn toekomstvisie.

Ook toenmalig gedelegeerd bestuurder Leo Hellemans, sinds 1 maart vervangen door Paul Lembrechts, bevestigde zijn vertrouwen in Rademakers en de rest van de hoofdredactie. “Alle betrokken partijen zijn daarop samengekomen om een oplossing te vinden”, klonk het toen. “Dat leidde tot een wederzijds engagement om een bemiddelingstraject op te starten.”

Bij de VRT geven ze geen verdere commentaar over het vertrek van Rademakers. “Dat is interne keuken”, klinkt het. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content