‘Hoofddoekenverbod’ Gent weggestemd: ‘Historische ommekeer voor minderheden’

© Belga
Simon Demeulemeester

Loketambtenaren in Gent kunnen opnieuw uiterlijke kentekenen van religieuze, levensbeschouwelijke, filosofische, ideologische of politieke aard dragen.

Loketambtenaren in Gent kunnen voortaan opnieuw uiterlijke kentekenen van religieuze, levensbeschouwelijke, filosofische, ideologische of politieke aard dragen: gemeenzaam ‘het hoofddoekenverbod’ genoemd. Voor de opheffing van een verbod uit 2007 kreeg het kartel SP.A/Groen, dat een meerderheid van 26 op 51 zetels heeft, openlijke steun van drie van de vier CD&V’ers. Dat gebeurde nadat een burgerinitiatief het voorstel ter stemming op de gemeenteraad bracht.

Coalitiepartner Open VLD verzette zich tegen het verbod, maar over de kwestie staat geen woord in het bestuursakkoord – een bewuste keuze, aldus de socialistische burgemeester Daniël Termont. Hij herhaalde dat de kwestie geen partijpolitiek is, maar een ethisch probleem waarbij iedereen vrij stemt. Ook N-VA, met uitzondering van Helga Stevens die verontschuldigd was, en Vlaams Belang verzetten zich tegen de afschaffing van het verbod, net als CD&V’er Filip Van Laecke.

“Ik ben een vrijzinnig socialist, humanist en voorstander van een actief pluralisme”, zei de Gentse burgemeester net voor de stemming, na 19 tussenkomsten van raadsleden. “Je kan geen samenleving bijeenhouden door mensen te verbieden om uit te komen waarvoor ze staan. Ik stond aan de zijde van Gilbert Temmerman om kruisen weg te halen, maar stenen hebben geen mening, en dat is het verschil.” Termont vreest geen incidenten in de toekomst. “In deze stad kunnen we dat perfect aan.”

Tot slot vroeg Termont om de dag na de stemming aan andere problemen te werken. “Ik denk aan huisvesting, onderwijs of de strijd tegen werkloosheid. Daar moeten we veel meer aan doen om de samenleving samen te houden.”

‘Historische ommekeer voor etnisch-culturele minderheden’

“Dit is een historische ommekeer voor etnisch-culturele minderheden”, zegt Naima Charkaoui, directeur van het Minderhedenforum als reactie op de afschaffing van de vestimentaire neutraliteit door de Gentse meerderheid. “Onze handtekeningenactie was een overdonderend succes”, zegt ze.

“We mikten op 3.500 stemmen, maar in een vingerknip verzamelden we er meer dan 10.000. Een signaal dat de stad Gent niet kon negeren.” Charkaoui zegt dat België een interculturele plek is geworden in het hart van Europa. “Dat de stad Gent nu op positieve manier inspeelt op die diversiteit is een trendbreuk. Wij weten dat etnisch-culturele minderheden deze beslissing zien als de erkenning van hun godsdienstvrijheid. Bovendien is elke mens uniek. Die unieke mens heeft in België het recht om uit te komen voor zijn godsdienst.”

Het Minderhedenforum ziet in de beslissing van de gemeenteraad ook een signaal naar de moslimgemeenschap toe. “Officieel heet het een verbod op alle levensbeschouwelijke tekens. In de praktijk werden vooral moslima’s geviseerd. Vandaag wordt er een hand uitgestoken naar een gemeenschap die al jaren het doelwit is van allerlei vormen van discriminatie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content