Honderden ‘partycrashers’ voor privéfeest op Gentse Graslei

Ponton op de Graslei voor het privéfeest © BELGA

Het privéfeest op de Gentse Graslei van projectontwikkelaar MG Real Estate (De Paepe Group) lokte protest van enkele honderden “partycrashers”, die vinden dat zo’n privégebeuren op een publieke plaats niet door de beugel kan. Er waren geen grote incidenten.

Het feest was door het Gentse schepencollege vergund als “cultureel evenement”, en dat zette kwaad bloed bij oppositiepartij CD&V. Waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal (W&Z) verleende op 8 september een vergunning voor een ponton op de Leie met een oppervlakte die groter is dan de pontons van Polé Polé samen. In die vergunning staat wel dat de aanvrager nog bij de bevoegde besturen andere vergunningen moet aanvragen.

Via Facebook beslisten tegenstanders van het feestje tot een protest. “De Graslei is een openbare ruimte en behoort toe aan de Gentenaars”, meldde de Facebook-pagina.

‘Geen herhaling’

De organisatie van het feest had eigen veiligheidspersoneel ingezet en ook de politie was aanwezig. Organisator Ignace De Paepe had aangekondigd dat de tegenstanders welkom waren op het feest, en even waren er ook frieten en bier voor hen voorzien.

Enkele honderden protestanten daagden op en scandeerden onder meer “Gent is van ons”. Er werd met bier gegooid en er klonk boegeroep, maar niemand raakte gewond.

De Gentse burgemeester Daniël Termont liet al weten dat het privéfeest aan de Graslei “niet voor herhaling vatbaar” is.

Het privéfeest werd georganiseerd naar aanleiding van de opening van winkelcentrum Post Plaza op de Korenmarkt.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content