Homans wil meer ‘geslachtsneutrale toiletten – geschikt voor transgenders’

Liesbeth Homans (N-VA) © BELGA

De Vlaamse overheid wil in de toekomst geslachtsneutrale toiletten voorzien in haar kantoorgebouwen, zodat transgenders -mannen die zich vrouw voelen of omgekeerd en daarom soms van geslacht veranderen- zich meer op hun gemak voelen.

Dat antwoordde Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) op een parlementaire vraag van haar partijgenoot Piet De Bruyn. “Voor transgenders betekenen die toiletten een meerwaarde in hun proces van verandering én in hun welbevinden op de werkvloer”, zo laat de minister weten aan Het Nieuwsblad.

De belangenvereniging van holebi’s en transgenders, çavaria, juicht het initiatief toe. “Zo kunnen we situaties vermijden waarbij bijvoorbeeld een transgender in zijn veranderingsproces -die er misschien nog niet helemaal als man of vrouw uitziet- in een mannen- of vrouwentoilet de deur wordt gewezen door de andere aanwezigen.”

Niet langer (m/v)

Het voornemen is om in de toekomst in de nieuwe kantoorgebouwen van de Vlaamse overheid naast een vrouwen- en mannentoilet ook een genderneutraal toilet te voorzien. Aan de deur van de toiletten zou een speciaal logo komen dat aangeeft dat het toilet door iedereen kan gebruikt worden. Hoe dat logo er precies zal uitzien is nog niet bekend.

Het initiatief past volgens de minister is een streven van de Vlaamse regering om geslachtsneutraal te worden. Zo wordt bij advertenties niet langer de vermelding (m/v) geplaatst.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content