Homans: ‘Als het moet, trekken we erkenning Diyanet-moskeeën in’

Liesbeth Homans © Belga Image

Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) reageert op het ‘klikdossier’ dat de Belgische Diyanetmoskeeën hebben overgemaakt aan de Turkse overheid. Ze wil volgende week onder andere met de Turkse ambassadeur en de Moslimexecutieve spreken.

De afgelopen dagen bracht Knack naar buiten dat de Turkse overheid Diyanetmoskeeën over de hele wereld vroeg om sympathisanten van Fethullah Gülen te bespioneren en over hen te rapporteren aan Turkije. In het dossier dat de Belgische tak van Diyanet opstelde, staan gülenisten met naam en toenaam vermeld.

Er kwamen gisteren ook enkele vragen over de kwestie in het Vlaams parlement, gericht aan Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans. Vlaanderen is bevoegd voor de erkenning van moskeeën en ook voor de intrekking van erkenningen.

De minister is al langer bezig met de problematiek, zegt ze bij monde van haar woordvoerder Jan van der Vloet. ‘Ik heb al contact gehad met minister Geens (Koen, minister van Justitie, nvdr.). Ik heb ook de Turkse ambassadeur en de Moslimexecutieve om een gesprek gevraagd.’ Homans wil daarnaast samenzitten met de provinciebesturen, die mee toezicht houden op de moskeeën.

Homans wil niet vooruitlopen op het rapport van de Staatsveiligheid. Als dat de berichten in de media bevestigt, zal ze ‘de vergunning van de Diyanetmoskeeën sowieso intrekken’. In dat geval schendt de moskeeënkoepel namelijk de fundamentele vrijheden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content