Hogere belasting op vervuilende dieselwagens geldt niet voor leasewagens

De grotendeels lege auto's in het verkeer en de bedrijfswagens dragen bij tot de voetafdruk © Belga

Een vervuilende wagen aankopen, wordt binnenkort duurder. Vlaams minister voor Begroting Annemie Turtelboom (Open VLD) gaf in De Ochtend tekst en uitleg bij de groenere verkeersfiscaliteit. Voor nieuwe leasewagens geldt de regeling niet.

De Vlaamse regering wil de autofiscaliteit groener maken. Dat betekent concreet dat wie een vervuilende dieselwagen wil kopen, daar voortaan ook meer belasting op zal moeten betalen. Bedoeling is om de consument een duwtje in de goede, milieuvriendelijke richting te geven.

Opvallend is wel dat leasewagens niet in die regeling vallen. Dat zijn vaak dieselwagens, maar Annemie Turtelboom verwijst hiervoor naar de wetgeving in Brussel en Wallonië. Een derde van de bedrijfswagens in ons land zijn leasewagens.

“Wij merken momenteel geen bereidheid voor een samenwerkingsakkoord in Wallonië en Brussel. Het is heel simpel: ofwel hervormen we de verkeersfiscaliteit niet, ofwel doen we dat wel al, maar dan voorlopig alleen voor de niet-bedrijfwagens.”

Volgens Turtelboom zou een verschillende regeling tussen de gewesten ertoe leiden dat er fiscale concurrentie ontstaat tussen de gewesten, en dat kan volgens haar niet de bedoeling zijn. Ze wil vermijden dat Vlaamse leasingbedrijven dan verhuizen.

Turtelboom kondigde aan dat de Vlaamse regering de ontdieseling in Vlaanderen wil versnellen door consumenten die een nieuwe, milieuvriendelijke wagen kopen een bonus te geven. Momenteel zijn elektrische wagens nog een stuk duurder, de geplande bonus moet het prijsverschil overbruggen.

‘We geven een bonus voor wagens die groener zijn, maar die zijn vaak wel nog duurder. Als er zo meer auto’s geproduceerd worden, zullen de prijzen dalen’, legde Turtelboom uit. ‘Daarom zijn die maatregelen aflopend gemaakt: we willen op termijn niet oversubsidiëren.’

Turtelboom verwijst naar Noorwegen, Nederland en Duitsland, waar al met vergelijkbare bonussen wordt gewerkt.

Volgens krantenberichten wordt de ingreep in N-VA-kringen afgedaan als “een folieke van Annemie Turtelboom”. “Door wat geld rond te strooien voor Tesla’s gaan we het wagenpark niet vergroenen” klinkt het.

N-VA-kopstuk Liesbeth Homans benadrukte ook in De Ochtend dat de beslissing tijdens de onderhandelingen collegiaal werd afgeklopt. “Bovendien zijn er nog andere milieuvriendelijke wagens dan Tesla’s”, aldus Homans, die verwijst naar voertuigen vanaf 7.000 euro. “Het nu voorstellen alsof het alleen een folietje is voor rijke mensen, is niet correct.”

(JH/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content