Hoewel De Lijn bespaart, wil Ben Weyts lederen zetels in tram en bus

Ben Weyts (N-VA) © BELGA

Hoewel De Lijn de volgende jaren drastisch zal moeten besparen, onderzoekt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) de mogelijkheid om lederen tram- en buszetels te instaleren. ‘Hoe comfortabeler het openbaar vervoer, hoe meer mensen er gebruik van zullen maken.’

Vlaams minister van mobiliteit Ben Weyts (N-VA) lanceert een merkwaardig voorstel. Net nu De Lijn fors moet besparen zou hij graag echte runderlederen zetels in de tram en de bus zien, schrijft Het Nieuwsblad. De mosterd haalde Weyts bij de Brusselse MIVB, waar reizigers al langer vervoerd worden in lederen zetels.

Snelheid en dienstverlening

Volgens MIVB-woordvoerder Guy Sablon leiden lederen zetels tot minder vandalisme. ‘Er is meer respect voor de betere businfrastructuur.’ Hoewel Sablon benadrukt dat lederen zetels niet zo veel duurder zijn, blijft het een vreemde maatregel in tijden van besparing.

‘De lederen zetels zijn op dit moment niet meer dan een denkpiste’, nuanceert Michaël Devoldere, kabinetsmedewerker van Ben Weyts op deredactie.be. ‘Snelheid en dienstverlening zien prioriteir, daarnaast komt comfort. Bovendien was het onderzoek naar andere zetels bij De Lijn reeds gestart vooraleer Weyts minister werd.’

Imitatieleer

Het idee achter het voorstel is dat een hoger comfort meer mensen naar het openbaar zou lokken en zij de wagen zouden laten staan. Het comfort van sommige oudere bussen en trammen is ondermaats, het verschil met moderne MIVB-bussen is dan ook groot, schrijft de krant. Naast lederen zetels hebben MIVB-stellen ook led-verlichting en imitatieparket.

Weyts, die ook minister is voor dierenwelzijn, liet wel weten dat het zou gaan om imitatieleer. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content