Hoe Koen Van den Heuvel CD&V moet behoeden voor een Antwerpse ‘Sunday, Bloody Sunday’

Kersvers Vlaams minister Koen Van den Heuvel (CD&V) © BELGA PHOTO JASPER JACOBS

Koen Van den Heuvel weet wat hem te doen staat. Met zijn onaangetast blazoen moet hij CD&V een nieuw elan geven op vlak van klimaat, nu Joke Schauvliege is weggevallen. Toch is zijn promotie tot minister ook onlosmakelijk verbonden met de nakende verkiezingen. ‘Het zou dwaas zijn om te ontkennen dat wij niet hebben gekeken naar 26 mei’, klinkt het binnen CD&V.

‘Idealisme dat losstaat van actie, is alleen maar een droom.’ Met dat citaat van U2-frontman Bono presenteerde CD&V-voorzitter Wouter Beke de kersverse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw. Fractieleider Koen Van den Heuvel neemt de fakkel over van de gevallen Joke Schauvliege. Hij moet tonen dat hij en zijn partij het verhitte klimaatdebat kunnen vastgrijpen op een ‘praktisch idealistische’ manier – opnieuw in de woorden van Bono.

Niet dat de burgemeester van fusiegemeente Puurs-Sint-Amands een expert is op vlak van Leefmilieu. Maar Van den Heuvel is wel al zeven jaar fractieleider in het Vlaams Parlement, een van de belangrijkste posten binnen de partij. Bovendien kaapte hij in oktober maar liefst 52 procent van de stemmen weg in zijn gemeente – nota bene onder de partijnaam CD&V-TeamKoen.

Politicoloog Dave Sinardet (VUB) denkt daarom niet dat de geringe expertise van Van den Heuvel in de weg heeft gestaan van zijn promotie. ‘Op drie maanden voor de verkiezingen gaat het niet zozeer om kennis van de materie, maar eerder om een soort campagne. Net zoals dat het geval was voor gewezen defensieminister Sander Loones (N-VA) en Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open VLD), die beiden minister werden dankzij de verschuivingen na de gemeenteraadsverkiezingen.’

Op drie maanden voor de verkiezingen gaat het niet zozeer om kennis van de materie, maar eerder om een soort campagne.

Politicoloog Dave Sinardet (VUB)

En die opwaardering voor de al bij al onopvallende Van den Heuvel kwam geen dag te vroeg. Tot enkele weken terug wemelde het van geruchten dat zijn koppositie op de Antwerpse lijst in het gedrang zou komen. Beke zou naarstig aan het zoeken zijn gegaan naar een ‘wit konijn’.

CD&V in verdrukking

Die vermeende zoektocht had grotendeels te maken met de tegenstand in de provincie Antwerpen. Die is immers ijzersterk, met Meyrem Almaci (Groen), Bart Somers (Open VLD) en, last but not least, Bart De Wever (N-VA). Van den Heuvel dreigde erbij te verbleken. Tot nu.

‘Er wacht hem een heel moeilijke taak’, zegt Sinardet. ‘De provincie Antwerpen is de belangrijkste kieskring met de meeste zetels in het Vlaams Parlement. Bovendien staat hij tegenover De Wever. Hij kan daarom elke vorm van media-aandacht gebruiken, zodat hij extra “carrure” krijgt. Als minister krijg je die “carrure” nu eenmaal sneller dan als parlementslid.’

Wouter Beke, Joke Schauvliege & Hilde Crevits
Wouter Beke, Joke Schauvliege & Hilde Crevits© Belga

Daarbij komt dat de provincie Antwerpen sowieso geen CD&V-fort is. De partij is er al langer in de verdrukking. Opboksen tegen een sterke N-VA met populaire kopstukken als Jan Jambon en Bart De Wever is dan ook aartsmoeilijk. Dat bewees onder meer vicepremier Kris Peeters op 14 oktober, toen hij als CD&V-lijsttrekker in de stad Antwerpen zelfs minder voorkeurstemmen behaalde dan PVDA-voorzitter Peter Mertens.

Klimaat is een problematisch thema voor CD&V. Maar het probleem had veel te maken met de figuur van Joke Schauvliege.

Dave Sinardet

Kan minister Van den Heuvel op 26 mei CD&V dan behoeden voor een Antwerpse Sunday, Bloody Sunday (om in Bono-termen te blijven)? ‘Voor De Wever is het ietwat nadelig dat een van zijn tegenstanders nu Vlaams minister wordt’, zegt Sinardet. ‘Maar om nu te zeggen dat de kaarten er helemaal anders bijliggen, dat zou overdreven zijn.’

Dwaas

Blijft de vraag of het niet riskant is om net de rechtstreekse uitdager van De Wever, die zich sterk profileert in het klimaatdebat, te belasten met de functie van natuurminister. CD&V wordt op links én op rechts aangevallen voor haar aanpak op dat thema.

Volgens Sinardet ligt daar echter een kans voor minister Van den Heuvel. ‘Klimaat is een problematisch thema voor CD&V. Maar het probleem had veel te maken met de figuur van Joke Schauvliege, omdat ze niet echt kon wegen op het beleid. Van den Heuvel kan daarentegen met een maagdelijk blazoen beginnen.’

Binnen de partij wordt hoe dan ook niet ontkend dat de benoeming van de gerespecteerde Van den Heuvel werd beïnvloed door de nakende stembusslag. ‘Het zou dwaas zijn om te ontkennen dat wij niet hebben gekeken naar 26 mei. Op deze manier kan Koen extra profiel kweken’, zegt een bron.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content