Hoe de PS de crisis wilde oplossen

La Libre Belgique heeft de hand kunnen leggen op de nota die PS-voorzitter Elio Di Rupo in de zomer van 2010 opstelde als preformateur. Volgens de krant gooide de PS daarin enkele zogenaamde Vlaamse “hefbomen” overboord, zoals de volledige regionalisering van de tewerkstelling.

Uit de nota blijkt ook dat de PS niet bereid is om voor meer dan 15 miljard euro bevoegdheidsoverdrachten toe te staan.

Verder meent Di Rupo dat het verleggen van de zwaartekracht naar de deelstaten maar op vijf voorwaarden kan: het behoud van een betekenisvolle rol voor de federale staat, een defederalisering gericht op de gewesten, een versterking van het Brussels gewest, meer responsabilisering van de gewesten en een versterking van de samenwerking tussen de deelstaten.

BHV

Wat betreft BHV stelde Di Rupo in zijn nota een splitsing van de kieskring voor in drie delen (Brussel, Vlaams- en Waals-Brabant) met de mogelijkheid voor de inwoners van de zes faciliteitengemeenten om op Brusselse lijsten te stemmen. Hij schetste ook een splitsing van het gerechtelijk arrondissement BHV met een splitsing van de parketten en een Nederlandstalige en Franstalige rechtbank in Brussel.

In het hoofdstuk fiscaliteit pleitte de preformateur voor een autonomie en responsabilisering gestoeld op een herverdeling van de middelen op basis van het BBP van de gewesten en de inflatie. De solidariteitsmechanismes tussen de deelstaten moesten volgens de nota aangepast worden in het licht van een grotere responsabilisering.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content