‘Het rekenwerk van de werkgevers is bijzonder vindingrijk’

© Tom Verbruggen
Patrick Martens

Er resten nog twee maanden voor een nieuw werknemersstatuut. VBO-topman Pieter Timmermans en ACV-voorzitter Marc Leemans gaan voor het eerst in debat.

Op 8 juli moet er volgens het Grondwettelijk Hof, dat de ongelijke behandeling van arbeiders en bedienden scherp heeft veroordeeld, minstens een oplossing zijn voor de ontslagregeling en de carenzdag.

Zonder een ‘slimme oplossing’ stijgen de arbeidskosten volgens de werkgeversorganisaties met twee à vier procent. Waarop steunen die cijfers?

Pieter Timmermans: De vakbondsvoorstellen gaan van een opzegtermijn van een maand per loopbaanjaar (het ACV, nvdr) tot drie maanden per anciënniteitsschijf van vijf jaar (het ABVV, nvdr). In veel bedrijven en sectoren hebben ze die voorstellen al eens doorberekend aan de hand van de uitgekeerde ontslagvergoedingen in de periode 2007-2011. Bovendien zijn veel ondernemingen internationaal actief. Ze kunnen vergelijken.

Marc Leemans: Het rekenwerk van de werkgevers is bijzonder vindingrijk. Volgens de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) bedraagt de jaarlijkse loonmassa in de privésector 148 miljard euro. Daarin zit 146 miljoen aan opzegvergoedingen voor arbeiders, of minder dan 0,1 procent van de loonmassa. Hoe kun je dan in godsnaam bij een verhoging van de loonkosten met twee procent uitkomen? Het ACV-voorstel over een opzegvergoeding van een maand per loopbaanjaar kost precies 0,07 procent van de loonmassa.

Timmermans: Het werkgeversvoorstel voor een nieuwe ontslagregeling mikt op een Europees gemiddelde. Dat betekent een minimale opzegvergoeding van ongeveer vijf maanden en die verdubbelen we om een marge voor sectorale akkoorden toe te laten.

De sociale partners wachten op een voorstel van de regering. Is dat geen bekentenis van onmacht?

Leemans: In het sociaal overleg roept iedereen nu vanaf de eigen oever dat de andere moet oversteken. We zullen de brug op beide oevers moeten beginnen te bouwen. Anders lukt het nooit.

Timmermans: Dat is een mooi beeld. In mijn Van Dale-woordenboek heb ik het woord compromis rood onderstreept. (PM)

Het volledige dubbelinterview met Pieter Timmermans en Marc Leemans over het sociaal overleg en het eenheidsstatuut vindt u deze week in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content