Bent u muzikaal aangelegd en probeert u soms deuntjes te verzinnen op de piano of een ander instrument? Dan vraagt u zich wellicht af hoe origineel uw composities wel zijn. Dat kunt u voortaan haarfijn nagaan op de Music Ngram Viewer.

Deze intelligente zoekmachines heeft een fijn gehoor en doorzoekt zo'n 630.000 pagina's muziekpartituren uit de Petrucci Music Library. Ze kan ook snuffelen in de Library of Congress. U krijgt meteen een chronologisch overzicht waaruit u kunt opmaken in welke periode uw melodie populair was. Omdat op veel muziek nog copyright berust, zijn het vooral composities uit de achttiende en negentiende eeuw die doorzocht worden. Maar u kunt natuurlijk - tot nut van 't algemeen - uw eigen werkstukken uploaden om het archief te vervolledigen. Het leuke is dat zelfs de vreemdste melodieën in het verleden al veel vaker zijn gebruikt. Wie écht origineel wil zijn, moet dus kattengejank voortbrengen.

Bent u muzikaal aangelegd en probeert u soms deuntjes te verzinnen op de piano of een ander instrument? Dan vraagt u zich wellicht af hoe origineel uw composities wel zijn. Dat kunt u voortaan haarfijn nagaan op de Music Ngram Viewer. Deze intelligente zoekmachines heeft een fijn gehoor en doorzoekt zo'n 630.000 pagina's muziekpartituren uit de Petrucci Music Library. Ze kan ook snuffelen in de Library of Congress. U krijgt meteen een chronologisch overzicht waaruit u kunt opmaken in welke periode uw melodie populair was. Omdat op veel muziek nog copyright berust, zijn het vooral composities uit de achttiende en negentiende eeuw die doorzocht worden. Maar u kunt natuurlijk - tot nut van 't algemeen - uw eigen werkstukken uploaden om het archief te vervolledigen. Het leuke is dat zelfs de vreemdste melodieën in het verleden al veel vaker zijn gebruikt. Wie écht origineel wil zijn, moet dus kattengejank voortbrengen.