De jongeren waren onder meer verbolgen over de kidnapping van 24 Libanese politieagenten en soldaten door IS - een van hen werd inmiddels onthoofd. Ze besloten op een plein in Beiroet een vlag van IS in brand te steken. Foto's van hun actie werden op Twitter geplaatst.

De Libanese minister van Justitie, Ashraf Rifi, hoorde over de verbranding, en besloot, volgens verslagen op de websites van onder meer Der Spiegel en Mother Jones, in te grijpen.

De verbranding zou kunnen leiden tot wraakacties, zo ging zijn redenering. En in een religieus verdeeld land als Libanon, waar sommigen ook sympathie voor IS hebben, kun je de vuurtjes maar beter niet opstoken.

Blasfemie

De jongeren hadden zich volgens hem ook schuldig gemaakt aan "het beledigen van de islam en haar symbolen". Op de vlag staat namelijk het zegel van de profeet en vaak ook de beginselverklaring van de islam: "Er is geen God behalve Allah". Door die symbolen samen met de vlag te verbranden tonen de jongeren minachting voor de religie, aldus de minister, die geciteerd werd in de krant Asharq al-Aswat.

Ashraf Rifi droeg zijn diensten op de jongeren te vinden en ze zo streng mogelijk te straffen.

Nabil Naqoula, parlementslid in de Fractie voor Verandering en Hervorming, gaf de minister tegenwind. De jongeren hadden helemaal niet de bedoeling om de godsdienst te beledigen. Ibrahim Kanaan, lid van dezelfde fractie, bood aan de gerechtskosten van de drie te dragen.

Maar de politieke tegenwind viel mee in vergelijking met de storm die de minister in de nieuwe media oogstte. De vlagverbranders kregen navolging. Een van de navolgers lanceerde op youtube het equivalent van de ijsemmer-challenge: verbrand een vlag van IS. "Ik nomineer de hele wereld om binnen de 24 uur een IS-vlag te verbranden" staat onder de video van de verbranding te lezen.

(RR)

De jongeren waren onder meer verbolgen over de kidnapping van 24 Libanese politieagenten en soldaten door IS - een van hen werd inmiddels onthoofd. Ze besloten op een plein in Beiroet een vlag van IS in brand te steken. Foto's van hun actie werden op Twitter geplaatst.De Libanese minister van Justitie, Ashraf Rifi, hoorde over de verbranding, en besloot, volgens verslagen op de websites van onder meer Der Spiegel en Mother Jones, in te grijpen. De verbranding zou kunnen leiden tot wraakacties, zo ging zijn redenering. En in een religieus verdeeld land als Libanon, waar sommigen ook sympathie voor IS hebben, kun je de vuurtjes maar beter niet opstoken. De jongeren hadden zich volgens hem ook schuldig gemaakt aan "het beledigen van de islam en haar symbolen". Op de vlag staat namelijk het zegel van de profeet en vaak ook de beginselverklaring van de islam: "Er is geen God behalve Allah". Door die symbolen samen met de vlag te verbranden tonen de jongeren minachting voor de religie, aldus de minister, die geciteerd werd in de krant Asharq al-Aswat.Ashraf Rifi droeg zijn diensten op de jongeren te vinden en ze zo streng mogelijk te straffen.Nabil Naqoula, parlementslid in de Fractie voor Verandering en Hervorming, gaf de minister tegenwind. De jongeren hadden helemaal niet de bedoeling om de godsdienst te beledigen. Ibrahim Kanaan, lid van dezelfde fractie, bood aan de gerechtskosten van de drie te dragen.Maar de politieke tegenwind viel mee in vergelijking met de storm die de minister in de nieuwe media oogstte. De vlagverbranders kregen navolging. Een van de navolgers lanceerde op youtube het equivalent van de ijsemmer-challenge: verbrand een vlag van IS. "Ik nomineer de hele wereld om binnen de 24 uur een IS-vlag te verbranden" staat onder de video van de verbranding te lezen.(RR)