‘Het is een historische fout om de N-VA te isoleren’

Nelly Maes © BELGA
Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

‘Het klopt niet dat Bart De Wever niet in staat is tot compromissen.’ Voormalig toppolitica Nelly Maes trekt de vergelijking tussen N-VA en de Volksunie.

‘Ik vind het een historische fout om de N-VA per se te blijven isoleren. Zo werk je de radicalisering in de hand.’ Dat zegt voormalig Volksunie-toppolitica Nelly Maes in een interview met De Morgen.

‘Het klopt niet dat De Wever niet tot compromissen in staat is. Wat hij in 2010 aan Di Rupo wilde beloven was zelfs bijzonder verregaand. Ook toen wou hij het premierschap zomaar uit handen geven. Hij hoopte dat Di Rupo in ruil daarvoor wel een ernstig gesprek over een grote staatshervorming wilde voeren. Dat is niet gelukt.’

‘Je zou kunnen zeggen dat De Wever niet de moed heeft van Hugo Schiltz om een derde van zijn kiespubliek te riskeren voor regeringsdeelnamen,’ zegt Maes. ‘Je zou ook kunnen zeggen dat hij niet zo dom is geweest om dat te doen. We weten hoe het de VU vergaan is.

Nelly Maes (72) is voorzitter van het Vlaams Vredesinstituut. In de jaren zeventig en tachtig was ze één van de kopstukken van de Volksunie. Later was ze actief bij de links georiënteerde partijen die voortkwamen uit de splitsing van de Volksunie. In het gesprek met De Morgen zegt ze nog dat ze het verschrikkelijk vindt dat het linkse flamingantisme niet meer bestaat. ‘Ik stem op N-VA en op Groen. Bij de laatste verkiezingen heb ik twee borden in mijn tuin gezet.’

Partner Content