Het idee van Sofie Foets: ‘Ik organiseer in het weekend praktijklessen voor jongeren in Brussel’

'Misschien kunnen we mensen aanzetten tot meer betrokkenheid bij onze kwetsbare jeugd.' © Johan Jacobs
Peter Casteels
Peter Casteels Redacteur Knack

‘Misschien kunnen we mensen aanzetten tot meer betrokkenheid bij onze kwetsbare jeugd’, vertelt Sofie Foets. Met Toekomst Atelier de l’Avenir (TADA) zullen ze binnenkort zo’n 1500 tieners gecoacht hebben.

‘Als je wilt dat tieners op zaterdag naar school komen, moeten de lessen echt heel inspirerend zijn. Je moet de nieuwsgierigheid om méér te willen leren aanwakkeren. Het gevoel dat je krijgt na een geweldige TED-talk, zeg maar. Dat proberen we voor elkaar te krijgen.

Ik hoop dat we een aantstekelijk voorbeeld zijn.

Ik ga zaterdag vaak langs tijdens de lesuren en wordt daar zelf ook nog blij van. Wij, volwassenen, steken iets op van een leerproces dat in eerst instantie het kind bevordert. Het geeft energie om te zien hoe wij met Toekomst Atelier de l’Avenir (TADA) mensen samenbrengen die elkaar nooit zouden ontmoeten in het dagelijks leven, maar die misschien minder van elkaar verschillen dan ze zouden denken, op het eerste gezicht.

Onlangs zag ik een bejaarde vrouw uit de Kempen lesgeven aan onze tienjarigen van niet-EU-origine in Molenbeek. Ze vertelde: ‘Ik ben op mijn zestiende gestopt met school en ben mijn hele leven omringd geweest door mensen die meer wisten dan ik. Ik heb het daardoor heel moeilijk gehad.’ Ze spoorde de jongeren aan om hun studie niet op te geven. Dat kwam zo recht uit haar hart, dat was zo mooi. Je ziet dan ook dat zo’n verhaal indruk maakt op die tieners.

We zullen binnenkort 1500 tieners gecoacht hebben. Dat is niet niks, want al die jongeren hebben familie en vrienden en als zij zich straks als rolmodel gedragen, creëer je hopelijk het effect van een olievlek.

Anderzijds weet je gewoon dat we veel te weinig jongeren bereiken, gezien de noden die er zijn. Als je een beetje een idee hebt van de cijfers, zou je gedemotiveerd durven te raken. Daarom ben ik opgehouden met alle studies erover te lezen. Cynisme wil ik niet toelaten: elk verschil telt. Ook hoop ik dat we een aanstekelijk voorbeeld zijn. Misschien kunnen we mensen elders in België aanzetten tot meer betrokkenheid bij onze Belgische, maatschappelijk kwetsbare jeugd? Ik hoop in ieder geval van wel.’

video1.0Vimeohttps://vimeo.com/

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
360360403312273067/videos/312273067

Elke week interviewt Knack iemand die zich engageert voor een betere wereld, in samenwerking met de onlinecommunity Zwijgen Is Geen Optie (ZIGO). Zie ook: Knack.be/ZIGO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content