Mei was sinds 2007 de bloedigste maand in Afghanistan. Niet minder dan 368 burgerslachtoffers werden gedood en er vielen nog eens 593 gewonden, aldus Georgette Gagnon, directeur mensenrechten van UNAMA. 82 procent van die slachtoffers werden door de vijand (zeg maar Taliban) gedood, 12 procent stierven door de regeringsgezinde legers en 6 procent waren per toeval verwikkeld in gevechten. Volgens een regeringswoordvoerder zou de dood van Osama Bin Laden er ook mee te maken hebben. Men kan het verlies niet verwerken. Er werd in Afghanistan niet massaal betoogd, maar men pakt het blijkbaar drastischer aan.

Het ziet er niet naar uit dat het geweld zal afnemen. Integendeel het neemt zelfs elke dag nog toe. Toch zeker een dertigtal mensen, verliezen dagelijks bij aanslagen of gevechten hun leven. En verontrustend is het feit dat er toch ook weer hier en daar kleine burgeroorlogen worden gevoerd. Het ene dorp claimt grond of rechten op een ander dorp en ze vechten letterlijk voor het gelijk. The warlords wrijven in hun handen. Afghanistan leeft al decennialang met oorlog en waarden als vrede hebben ze meestal uit hun gedachten gewist.

Zaterdag bijvoorbeeld. Het is namiddag en niks laat vermoeden dat er in Kaboel een aanslag zal gepleegd worden. Het is warm en druk. De zaterdag is hier de eerste werkdag van de week, iedereen gehaast. Maar in de vroege namiddag slaan een paar Taliban toe. Verkleed als militairen blazen ze een groepje politiemannen op. Toevallige voorbijgangers delen in het vuurwerk. Negen doden. De weg wordt voor een tijdje afgesloten en dan gaat het leven gewoon verder. Het is zelfs geen gespreksonderwerp.

ACBAR, een belangrijke groep die zo'n 100 NGO's vertegenwoordigt, spreekt ook haar grote bekommernis uit over de toename van het geweld en hoopt dat het geen impact heeft op de werking van de NGO's. Vorige jaren werden humanitaire medewerkers speciaal geviseerd, men hoopt dat zo'n dreiging niet terugkomt. Insjallah.
Een nieuwe vluchtelingenstroom is het gevolg van al dat geweld. Mensen vluchten momenteel vooral vanuit het zuiden naar het meer rustige noorden. Vluchtelingenkampen om en rond Kaboel breiden uit.

We kunnen ons heel veel vragen stellen bij de toename van het geweld. Toen de voormalige president van de Verenigde Staten, Georges Bush, eind 2001, na 11 september, zelfverzekerd verklaarde dat ze de Taliban zouden aanpakken, hadden ze misschien beter wat meer onderzoek verricht om te weten wie of wat die Taliban eigenlijk was en wat er allemaal achter steekt.

Jennie Vanlerberghe

Mei was sinds 2007 de bloedigste maand in Afghanistan. Niet minder dan 368 burgerslachtoffers werden gedood en er vielen nog eens 593 gewonden, aldus Georgette Gagnon, directeur mensenrechten van UNAMA. 82 procent van die slachtoffers werden door de vijand (zeg maar Taliban) gedood, 12 procent stierven door de regeringsgezinde legers en 6 procent waren per toeval verwikkeld in gevechten. Volgens een regeringswoordvoerder zou de dood van Osama Bin Laden er ook mee te maken hebben. Men kan het verlies niet verwerken. Er werd in Afghanistan niet massaal betoogd, maar men pakt het blijkbaar drastischer aan. Het ziet er niet naar uit dat het geweld zal afnemen. Integendeel het neemt zelfs elke dag nog toe. Toch zeker een dertigtal mensen, verliezen dagelijks bij aanslagen of gevechten hun leven. En verontrustend is het feit dat er toch ook weer hier en daar kleine burgeroorlogen worden gevoerd. Het ene dorp claimt grond of rechten op een ander dorp en ze vechten letterlijk voor het gelijk. The warlords wrijven in hun handen. Afghanistan leeft al decennialang met oorlog en waarden als vrede hebben ze meestal uit hun gedachten gewist. Zaterdag bijvoorbeeld. Het is namiddag en niks laat vermoeden dat er in Kaboel een aanslag zal gepleegd worden. Het is warm en druk. De zaterdag is hier de eerste werkdag van de week, iedereen gehaast. Maar in de vroege namiddag slaan een paar Taliban toe. Verkleed als militairen blazen ze een groepje politiemannen op. Toevallige voorbijgangers delen in het vuurwerk. Negen doden. De weg wordt voor een tijdje afgesloten en dan gaat het leven gewoon verder. Het is zelfs geen gespreksonderwerp. ACBAR, een belangrijke groep die zo'n 100 NGO's vertegenwoordigt, spreekt ook haar grote bekommernis uit over de toename van het geweld en hoopt dat het geen impact heeft op de werking van de NGO's. Vorige jaren werden humanitaire medewerkers speciaal geviseerd, men hoopt dat zo'n dreiging niet terugkomt. Insjallah. Een nieuwe vluchtelingenstroom is het gevolg van al dat geweld. Mensen vluchten momenteel vooral vanuit het zuiden naar het meer rustige noorden. Vluchtelingenkampen om en rond Kaboel breiden uit. We kunnen ons heel veel vragen stellen bij de toename van het geweld. Toen de voormalige president van de Verenigde Staten, Georges Bush, eind 2001, na 11 september, zelfverzekerd verklaarde dat ze de Taliban zouden aanpakken, hadden ze misschien beter wat meer onderzoek verricht om te weten wie of wat die Taliban eigenlijk was en wat er allemaal achter steekt. Jennie Vanlerberghe