Monica De Coninck (SP.A)

‘Het geld van onze gezondheidszorg is er toch niet om aandeelhouders te verrijken?’

Monica De Coninck (SP.A) Kamerlid voor SP.A

‘Steeds vaker zien we dat de lusten voor de privéklinieken zijn en de lasten bij de erkende ziekenhuizen terecht komen’, schrijft Kamerlid Monica De Coninck (SP.A). ‘Maar het outsourcen van onze gezondheidszorg is niet zonder gevaar.’

Lucratieve en makkelijk planbare ingrepen die aan de lopende band kunnen uitgevoerd worden, verdwijnen stilaan uit onze erkende ziekenhuizen. Met hun privéklinieken gaan oogartsen, plastisch- en orthopedisch chirurgen aan de haal met de figuurlijke kers op de taart. Daardoor verliezen de erkende ziekenhuizen die ‘makkelijke’ inkomsten die ze vandaag hard nodig hebben om verlieslatende diensten, zoals de spoedafdeling, in stand te houden.

En als het toch misgaat in de privékliniek, die buiten elke vorm van kwaliteitscontrole valt, wordt de patiënt even snel overgebracht naar de ‘verlieslatende’ spoeddienst van een erkend ziekenhuis. De lusten voor de privéklinieken en de lasten voor de erkende ziekenhuizen, zeg maar.

‘Het geld van onze gezondheidszorg is er toch niet om aandeelhouders te verrijken?’

Het ‘outsourcen’ van onze gezondheidszorg is niet zonder gevaar. De betaalbaarheid, de toegankelijkheid en niet het minst de gezondheid van de patiënt komt in het gedrang. Wat overblijft zijn armlastige ziekenhuizen met lange wachtlijsten voor de meeste mensen en loft-geneeskunde zonder wachttijden voor zij die het zich kunnen permitteren aan de andere kant. Op die manier wordt de zorg met twee snelheden stilaan realiteit. Iets voor u? Ja, als u stevig verzekerd bent en goed in de slappe was zit, is er geen vuiltje aan de lucht. Dan legt u gewoon veel geld op tafel bij de specialist in een privéziekenhuis.

Bent u niet of onvoldoende verzekerd, hebt u niet het geld dat nodig is, dan is het aanschuiven geblazen. Kwetsbare patiënten die snel geholpen moeten worden, zien zich zo bijna verplicht de specialist naar zijn ‘lucratief nest’ te volgen. Een gepeperde factuur met hoge supplementen volgt. Steeds vaker zijn die privéziekenhuizen vandaag in handen van buitenlandse investeerders en zo komt het geld van onze sociale zekerheid en van de patiënt terecht bij buitenlandse aandeelhouders.

Gezondheidszorg met twee snelheden

Een explosie van steeds meer privé-ziekenhuizen zonder kwaliteitsgarantie – met artsen die honoraria vragen die de pan uit swingen – zorgt voor een gezondheidszorg met twee snelheden. Gelukkig is het nog niet te laat. Maar dan wordt het nu wel hoog tijd om de privatisering en commercialisering van onze zorg een halt toe te roepen. Het wordt tijd dat we duidelijk stellen dat dat het geld van onze gezondheidszorg niet dient om aandeelhouders te verrijken, maar om kwaliteitsvolle en betaalbare gezondheidszorg voor iedereen te garanderen. Onze ministers moeten daarom dringend in actie schieten en antwoorden formuleren op enkele prangende vragen.

‘Hoeveel signalen heeft Maggie De Block nog nodig om te merken dat de hervorming van de ziekenhuisfinanciering veeleer gisteren dan vandaag moest worden afgerond?’

Waar wacht Jo Vandeurzen op om de privéklinieken in kaart te brengen en om daar kwaliteitsvereisten voor uit te vaardigen? Waarom aanvaarden we dat de patiënt geen enkele garantie krijgt op kwaliteit in die privéziekenhuizen of die zogenoemde medische instituten? En hoe lang nog gaat Maggie De Block onze erkende ziekenhuizen laten leeglopen? Hoeveel signalen heeft ze nog nodig om te merken dat de hervorming van de ziekenhuisfinanciering veeleer gisteren dan vandaag moest worden afgerond?

Tot slot heb ik nog een prangende vraag voor onze artsen. Waarom maken zij samen geen werk van een duurzaam langetermijnbeleid? Of zijn ze vergeten dat zij het zijn die in de eerste plaats de vruchten plukken van de sterke Belgische gezondheidszorg? Buitenlandse aandeelhouders pikken nu al meer dan hun graantje mee en liggen op de loer om nog meer mee te graaien de volgende jaren. Is dat dan écht het model waar we naartoe willen?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content