Het einde van een 45-jarig icoon: de ‘page 3-girl’

© Reuters
Trui Engels
Trui Engels Gezondheids- en wetenschapsjournalist Knack.be

Er gaat een schokgolf door de Britse samenleving nu de tabloid The Sun op haar derde pagina geen blote vrouwen meer toont.

De actievoerders van de beweging ‘No More Page Three’ lijken hun slag te hebben thuisgehaald. De bekende Britse tabloid The Sun laat al enkele dagen een vrouw met bedekte borsten zien op haar pagina 3, terwijl zusterkrant The Times dinsdag een artikel publiceert met als titel: ‘The Sun has got its top on . . . page 3 covers up after 45 years’.

Hiermee komt een einde aan een traditie van meer dan vier decennia die door ‘No More Page Three’ werd bestempeld als een seksistisch anachronisme. ‘Dit is een historisch moment, maar er moet nog veel gebeuren’, zegt ‘No More Page Three’-actievoerster Angela Towers aan The Independent. ‘Dit toont aan dat de macht van mensen op een bepaald niveau iets kan betekenen.’

Geen officiële bevestiging

Volgens Towers is de beslissing van The Sun te danken aan het succes van haar campagne. ‘The Sun doet graag alsof wij niet bestaan, maar wat ze met hun pagina 3 doen, gebeurt vaak met ons in het achterhoofd om zo te vermijden dat wij publiciteit krijgen’, zo meent Towers. ‘Alle aandacht die wij krijgen, levert ons immers extra handtekeningen op.’

Of de blote ‘Page 3-girl’ voorgoed is afgeschreven, is nog niet helemaal zeker. De woordvoerder en andere topmensen van de tabloid weigeren dit te bevestigen.

De topless vrouwen op pagina 3 werden door The Sun in 1970 geïntroduceerd, minder dan een jaar nadat Rupert Murdoch de titel had gekocht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content