Het belang van het dorp

In mijn dorp is, zoals in vele Vlaamse dorpen, gisteravond het gemeentebestuur wat bruiner gekleurd. Neen, niet omdat de luttele allochtonen die op de lijsten van SP.A-Spirit of CD&V/N-VA stonden verkozen zouden zijn. Dat is helaas niet gebeurd. Maar wel omdat het VB hier 2 zetels heeft gewonnen. Het haalt er 4 van de 27.

Verzuring in een dorp waar zelfs de oppositie moet toegeven dat er goed – zij het misschien wat paternalistisch – wordt bestuurd. Burgemeester Jo Van Eetvelt zegt vanochtend in de krant dat hij die jonge mensen niet begrijpt die uit onvrede met de traditionele partijen voor het Belang stemmen.

Ik denk dat het hoog tijd is dat burgemeesters in Vlaamse dorpen toch eens goed luisteren naar die en andere malcontenten. Ook al hebben ze een grote meerderheid en steunen ze, zoals Yves Leterme en Jo Van Deurzen het zo graag zeggen, op het brede maatschappelijke netwerk van verenigingen.

Want het is een sluipend gif. Als je moedeloos de armen laat hangen, wordt de bruine vlek steeds groter. Vraag het maar aan wie in Antwerpen enige bestuurservaring heeft.

Ik weet niet meer wie het schreef – zo veel kranten gelezen vanmorgen – in steden als Antwerpen, Gent, Leuven en Sint-Niklaas hebben ze het nu eindelijk door: een goed functionerende diverse samenleving is een reëel toekomstplan.

Hoewel, laten we nog niet té overmoedig zijn. Er zijn ook daar nog steeds veel bange, blanke mannen en vrouwen. In gemeenten als Brasschaat, Schoten en Bornem (ook een duur, groen slaapdorp voor mensen die in Brussel, Gent of Antwerpen werken) waar nauwelijks mensen van een andere culturele achtergrond zijn, is men er nog banger voor dan voorheen.

Dus even feesten dezer dagen en dan zwaar bezinnen over de nabije toekomst. Over hoe die verzuring weg te krijgen uit de Vlaamse dorpen, waar het jandorie zo goed leven is!

Weg met die heimwee naar vroeger, en resoluut naar een diverse en open toekomst kijken. Diversiteit en openheid hebben trouwens niet alleen met een plaats voor mensen van andere culturen te maken. Diversiteit is soms dichterbij dan je zo op het eerste gezicht denkt in een dorp.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content