‘Hervorming van Justitie onmogelijk zonder splitsing B-H-V’

De hoogste magistraat van het land ontvouwde twee jaar geleden in ‘Goossens en Van Cauwelaert’ zijn plannen voor Justitie, die hij zelf revolutionair noemde.

Het niet gesplitste gerechtelijke arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde is een hypotheek die rust op de hervorming van Justitie. Dat zei Ghislain Londers, de eerste voorzitter van het Hof van Cassatie, in 2009 in het programma ‘Goossens en Van Cauwelaert’.

“De politiek verwacht dat Justitie beter gemanaged wordt, maar dat is onmogelijk in een systeem met 27 arrondissementen. Daarom moeten er grotere beheersentiteiten komen”, aldus Londers. Anderzijds zal je niet voor elk soort zaak overal terecht kunnen, zodat er gespecialiseerde rechtbanken ontstaan. Rechters zullen ook mobieler worden en dus niet op een plaats recht spreken.

Spaghetti-arrest

Londers maakte zich bovendien ongerust over de informatisering van het gerecht. Een elektronisch dossier komt er voorlopig niet. En van een volledig geïntegreerd systeem, waarbij alle rechtbanken aan elkaar gelinkt zijn, is ook geen sprake meer.

Verder uitte hij ook kritiek op zijn voorgangers binnen Cassatie, namelijk als het gaat over het Spaghetti-arrest in volle Dutroux-periode. Dat arrest haalde onderzoeksrechter Connerotte weg van zaak Dutroux, omdat hij een bord spaghetti had gegeten op een benefiet voor de verdwenen kinderen. In het land braken toen overal betogingen uit tegen dat arrest. “Waarom heeft toen niemand op een begrijpelijke en eenvoudige manier uitgelegd dat een magistraat zich niet mag laten trakteren door een van beide partijen, al is het maar op een bord spaghetti met een beetje parmezaan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content