Hervestiging van vluchtelingen loopt vertraging op

Theo Francken © Belga Image

‘Nog nooit zijn er zoveel humanitaire visa afgeleverd en hervestigingen gerealiseerd als onder deze regering’, aldus Theo Francken (N-VA). ‘Nog nooit zijn zoveel beloften gedaan’, reageert Wouter De Vriendt (Groen).

België stelt alles in het werk om de engagementen rond hervestiging na te komen, maar in een aantal fases van de procedure kunnen vertragingen ontstaan. Dat was de boodschap van staatssecretaris Theo Francken (N-VA) in de Kamercommissie op vragen van Nahima Lanjri (CD&V) en Wouter De Vriendt (Groen). Die laatste verweet de staatssecretaris dat de beloften inzake hervestiging jaar na jaar niet worden gehouden.

Afhankelijk van buitenlandse instanties

Francken erkende dat er vertraging is, maar zei dat ons land afhankelijk is van internationale en buitenlandse instanties – UNCHR, IOM, het land van toevlucht, … – waar zich problemen kunnen voordoen. Hij wees erop dat omwille van operationele aspecten het vaak voorkomt dat een vluchtelingen die is geselecteerd pas enkele maanden effectief naar de EU-lidstaat wordt overgebracht.

Zo komen er in België momenteel nog hervestigde vluchtelingen aan die eind 2015 werden geselecteerd, verduidelijkte de staatssecretaris. In de loop van januari 2016 zijn 63 Syrisch vluchtelingen uit Libanon aangekomen, en in de komende weken volgen er in totaal nog 176 Syrische vluchtelingen. Daarmee worden de engagementen voor 2015 nagekomen, stelde Francken. “Ondertussen wordt alles in het werk gesteld om ook het hervestigingsquotum voor 2016 in de praktijk te brengen”, vulde hij aan.

Humanitaire visa

Het Commissariaat-Generaal voor Vluchtelingen en Staatlozen CGVS en Fedasil bereiden selectiemissies naar Libanon en Turkije voor, later op het jaar volgen mogelijks nog andere missies. Voor dit jaar is de hervestiging van 250 Syriërs vanuit Turkije, 100 Syriërs vanuit Libanon en 50 Congolese vluchtelingen voorzien. Ook via de weg van de humanitaire visa wordt aan mensen in precaire omstandigheden de kans gegeven om op een veilige manier ons land te bereiken en asiel aan te vragen.

“Nog nooit zijn er zoveel humanitaire visa afgeleverd, hervestigingen gerealiseerd en luchtbruggen opgezet als onder deze regering”, besloot Theo Francken. “Nog nooit zijn zoveel beloften gedaan”, repliceerde Wouter De Vriendt. Volgens hem worden de vooruitzichten jaar na jaar niet gehaald en groeit de achterstand. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content