Herman Van Rompuy wordt ereburger van Sint-Genesius-Rode: FDF tegen

Herman Van Rompuy © BELGA

De gemeenteraad van faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode heeft beslist om aan Herman Van Rompuy het ereburgerschap toe te kennen ‘omwille van zijn uitzonderlijke carrière als voorzitter van de Europese Raad van 2010 tot 2014’. De beslissing was niet unaniem.

Twee FDF-ers van de Franstalige meerderheidspartij IC-GB, met name Eric Libert en Cédric De Cock, stemden tegen.

Schepen Eric Libert verweet Van Rompuy onder meer in zijn Europese topfunctie niets te hebben ondernomen om België ertoe te brengen de conventie ter bescherming van de minderheden te ondertekenen. Vanuit MR-zijde was er kritiek op het feit dat Van Rompuy in zijn politieke carrière een voor de Franstaligen in de rand nadelige taalpolitiek voerde, maar zij stemden wel in met het ereburgerschap.

Burgemeester Pierre Rolin (IC-GB) zei na de afloop van de raad dat Sint-Genesius-Rode bijzonder trots mag zijn op het feit dat een van haar inwoners de eerste voorzitter was van de EU-raad en die functie zeer goed invulde.

Geen reglement

Het heeft wel wat voeten in de aarde gehad om Van Rompuy ereburger te maken van Sint-Genesius-Rode. Eerdere voorstellen in die zin van de Vlaamse eenheidslijst Samen werden in het verleden door de Frantalige meerderheid geweigerd.

Een eerste keer gebeurde dit omwille van het ontbreken van een gemeentelijk reglement over de aanduiding van ereburgers. Een tweede poging faalde omdat het in 2011 goedgekeurde reglement stipuleerde dat een ereburgerschap pas kan na het beëindigen van het politieke mandaat. Het is overigens nog niet beslist wanneer het gemeentebestuur een plechtigheid zal organiseren om de officiële oorkonde met het ereburgerschap aan Van Rompuy te overhandigen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content