Herlees: Kim De Gelder schoffeert voorzitter

Op de derde procesdag lijkt Kim De Gelder alle vormen van beleefdheid vergeten te hebben. Hij schoffeert de voorzitter door niet op vragen te willen antwoorden. Vooral de laatste twee getuigen, de huisarts van Elza Van Raemdonck en diens echtgenote, zorgen voor spraakmakende getuigenissen.

LIVEBLOG door Simon Demeulemeester, Elisabeth Ackaert en Eddy Eerdekens

Lees hier OPINIE ‘Een hoofdstuk afsluiten’ van Piet Buysse, burgemeester van Dendermonde

Volg morgen de liveblog op Knack.be van de vierde procesdag. Jozef Heyrman, de weduwnaar van Elza Van Raemdonck en de kinderen worden ondervraagd door het hof en de advocaten. Later die dag komt het moraliteitenonderzoek naar Van Raemdonck aan bod. 17.05 uur Advocaat Walter Damen reageert op de derde procesdag: “De voorzitter heeft goed gereageerd op het gedrag van De Gelder. Hij heeft alles goed onder controle.”

16.55 uur De voorzitter sluit de zitting voor vandaag.
16.53 uur Haentjes vraagt zich af waarom de echtgenoot van Willems meteen aan dezelfde dader dacht. “Het was een vermoeden”, meent Willems.

Strobbe zet een stap naar voren. “Het was zuiver intuïtie. We hadden toen ook een dochter in de crèche en ik dacht daar meteen aan. Ik zei tegen An dat ze naar de crèche moest bellen om de deuren te sluiten.”

16.51 uur Jef Vermassen neemt opnieuw het woord. “Diezelfde dag is een kind van u ziek geworden.”
Willems kan dit niet bevestigen: “Dat weet ik niet meer”.
Vermassen gaat verder: “Ah, want als het in de voormiddag naar de crèche was geweest, dan was het toen daar geweest…”
Willems: “Ik weet het echt niet meer.”

16.50 uur De laatste getuige van de dag, An Willems, de echtgenote van dokter Strobbe, neemt plaats in de getuigenbank. “Jef heeft mij goed geholpen met de tuin. Ik heb hem zo goed leren kennen. Hij kwam als familie bij ons.”

Over de dag van de feiten vertelt ze: “Ik was toen aan het werk. Ik kreeg telefoon van Johan, er was iets gebeurd met Elza. ’s Avonds belde hij me nogmaals dat het ernstig was, maar dat hij niet meer kon vertellen. Ik moest een receptie afzeggen. Hij kwam helemaal aangedaan thuis, maar moest snel weer vertrekken. Het was een verschrikkelijke dag. Het gaat door merg en been, dat verdriet van Jozef. Hij is helemaal gekraakt. (Krijgt krop in de keel) En dan verdenken ze eerst nog hem, ik kon dat nooit geloven.

Willems gaat verder over De Gelders aanslag op Fabeltjesland. “Toen we het nieuws hoorden van Fabeltjesland belde Johan me en zei ‘dat is dezelfde’. Het was een opluchting toen we wisten wie het was, maar dat brengt ook Elza niet terug. Het is bikkelhard voor hem. Op die leeftijd. Maar je moet vooruit. Het gaat intussen al beter met Jozef.”

16.42 uur De voorzitter vraagt aan Strobbe of hij inderdaad een attest wilde schrijven dat het overlijden van Elza niet verdacht was. “Zo staat het in het dossier, dokter Strobbe en dat wordt door bepaalde mensen gezegd.” De voorzitter verwijst daarmee naar onderzoeksrechter Muylaert.

Strobbe schrikt door die vraag. “Wie zegt dat en op basis van wat. Dat is onmogelijk.”

Vermassen stelt opnieuw een vraag aan de huisarts. En gaat verder over de zware problemen die Jozef geleden heeft na de moord op Elza. “Ik heb even gevreesd dat we hem kwijt waren (alludeert op zelfdoding, nvdr.), begrijpt u?” Strobbe bevestigt de mening van Vermassen.”

16.37 uur Door de buikwonde merkte Strobbe dat het geen natuurlijk overlijden was. “Ik heb dat gezegd tegen Karel Van Hese, schoonzoon van Elza en Jozef en verpleger, maar niet aan Jozef.”

De voorzitter suggereert dat Strobbe zich bedreigd voelde door Jozef. “Ik voelde me onveilig, dat is iets anders. Ik dacht dat de moordenaar nog in huis was. Ik heb Jef nooit agressief geweten.”

Jef Vermassen stelt een vraag aan dokter Strobbe: “Dokter, u bent hier al door het slijk gehaald, maar u heeft die wonden niet gezien?” Strobbe meent van niet. “Ik heb de buikwonde ook gezien, maar ik mag geen uitgebreider onderzoek doen, dat is voor de politie.”

16.35 uur Dokter Strobbe verklaarde eerder dat Elza een gapende wonde in haar nek had. Hij zag het gebarsten bed en dacht dat ze een hersenbloeding had gekregen en gevallen was.

“Ik werd opgeroepen door Jozef die in paniek was. Ik merkte dat het ernstig was en ben onmiddellijk vertrokken op huisbezoek. Jozef heeft me binnengeleid in de slaapkamer. Elza lag naast het bed, ik vond dat choquerend. Ik kon de zaken niet rijmen, er was iets niet pluis, dat was erg duidelijk. Er was geen bloed, alles was netjes. Achteraf is het natuurlijk makkelijk om alles te verbinden.”

16.30 uur Dokter Johan Strobbe, de huisarts die Elza’s overlijden eerst een natuurlijke dood noemde, komt aan het woord. “Ik heb Jozef en Elza leren kennen in 2004 via mijn partner, de apotheek. Jozef kwam klusjes doen. Ik had veel contact met hem en kan echt geen slecht woord over hem zeggen. Een rustige, hardwerkende en attente man.”

“Elza wa seen lieve vrouw. Ze is ziek geweest, maar was stabiel en aan de betere hand. Ze wilde een nieuwe levensfase in stappen.”

16.25 uur “Jozef Heyrman heeft erg hard geleden onder deze zaak en de ondervragingen. Veel mensen zagen hem als moordenaar.”

Ook de vrouw van Luc Van Puymbroeck, Veerle De Koning, treedt haar man bij. “Het was een erg hecht gezin. Elza heeft vroeger ook veel gedaan voor haar ouders en broer. Ze is erg huiselijk. Er waren geregeld feestjes en de kinderen en kleinkinderen kwamen vaak langs.”

Over de dag dat Elza Van Raemdonck werd gevonden: “Jozef heeft mij gebeld en zei dat Elza dood was. Ik was in Sint-Niklaas en zei dat ik Luc zou bellen. Ik zei dat hij nog iemand moest bellen. Jozef was helemaal in paniek.”

“Pas de volgende dag heb ik echt vernomen wat er was. ik was geschrokken maar we hadden wel aangevoeld dat er iets gaande was. Jozef is nog vaak bij ons geweest, om te praten. hij kon er maar moeilijk mee om. Nu hebben we minder contact omdat hij in een rusthuis zit.”

16.13 uur De voorzitter vraagt aan Van Puymbroeck hoe Jozef Heyrman zijn verlies verwerkt. “Goed en niet goed, hij heeft zijn momenten.”

Meester Raphael Van Roeyen vraagt aan Van Puymbroeck om te vertellen over het gezin van Elza en Jozef. “Ze hebben erg hard gewerkt voor hun kinderen en kleinkinderen.”

Jef Vermassen vraagt of Elza Van Raemdonck, “een flinke vrouw”, zich verdedigd zou hebben tegen De Gelder. “Ja, maar ze werd laf aangevallen.”

16.07 uur De slijpschijf van Van Puymbroeck was stuk, Heyrman ging de zijne halen. Dat was rond 16 uur 50. “Om 17 uur vertelde mijn vrouw dat Elza dood was”. Hij ging er samen met zijn vader naartoe. Intussen kwam de dokter de vaststellingen doen. Van Puymbroeck is vertrokken, zijn vader bleef en kwam later zeggen dat ze dood was. “Hersenbloeding of hartinfarct”, vroeg ik nog.

16.05 uur Luc Van Puymbroeck, de buurman van Jozef Heyrman en Elza Van Raemdonck. “Ik ken ze al mijn hele leven. het zijn harde werkers. Jef kwam me geregeld helpen. De relatie tussen Jef en Elza was goed. De kinderen kwamen vaak thuis langs. Ze waren erg fier op hun kleinkind dat 14 dagen voor de feiten geboren werd.”

Van Puymbroeck is de laatste die Elza Van Raemdonck gezien heeft, toen hij een aanhangwagen ging ophalen.

16.00 uur Kris De Waele, een collega van Diether De Ruyter, neemt als volgende plaats in de getuigenbank. “Er kwam iemand aangefietst, en die fietste langs ons. Was lijkbleek, spierwit bijna. Hij droeg een zwart-witte camouflagebroek, zwarte leren jas en had gelig haar. Hij reed op een zwarte mountainbike met witte voorvork.”

Volgens De Waele gedroeg De Gelder zich niet speciaal. “Hij was lijkbleek, vooral dat viel me op. Mijn collega, die soms ook begrafenissen doet grapte nog: ‘Ik heb wel veel doden gebracht, maar zo ne witte heb ik nog nooit gezien.” Daarom is die persoon op de fiets me bijgebleven.

15.57 uur Advocaat Haentjens stelt een vraag aan De Ruyter. “Tegen uw collega noemde u de man op de fiets een rare snuiter. Waarop sloeg dat?” Volgens De Ruyter ging dat over zijn vreemde uiterlijk en de vreemde manier waarop hij op de fiets zat: “dat ineengekrompen rijden, ja…”

15.53 uur Diether De Ruyter is de volgende getuige. Hij zag op 16 januari 2009, de dag waarop Elza Van Raemdonck vermoord werd, een man passeren op de fiets ter hoogte van haar huis in de Galgstraat. De straat werd die dag geblokkeerd door ruimingswerken in een beekje, waarvoor De Ruyter aan de slag was. “Hij reed op een soort mountainbike, een donkere fiets. Hij was erg bleek, had lang haar en droeg een muts of pet.” In eerdere verhoren sprak De Ruyter over een man met korte rosse haren.

15.48 uur De zitting wordt opnieuw geopend.

15.27 uur De zitting wordt tijdelijk geschorst, de volgende getuige is nog niet gearriveerd. De zitting loopt voor om schema.
15.25 uur Buurtbewoonster Berlinde Van Der Linde komt als volgende getuige aan het woord. Zij meent dat ze Kim De Gelder heeft gezien in de buur. “Ik zag iemand met zwart piekhaar”. Ze is erg zeker van haar stuk. De voorzitter betwijfelt dat het haar van De Gelder gekleurd was: “Ik dacht nochtans niet dat hij zijn haar donker donker zwart had gekleurd.”

Meester Verstraeten vraagt of buurvrouw Van Der Linde De Gelder vriendelijk vond overkomen. “Ik had de indruk dat hij mij ontweek. Hij had wel een lachje op zijn gezicht”.

15.17 uur Advocaat Walter Damen wil een vraag stellen aan De Gelder. “”Hij zou op 14 januari zijn langsgeweest bij de familie die niet thuis was en op 16 januari heeft hij mevrouw van Raemdonck vermoordt, is hij dan op de 15e foto’s gaan nemen?” De Gelder weigert op te staan en te antwoorden. Voorzitter Defoort “neemt daar akte van”.

15.10 uur De volgende getuige is Tom Van Hoye, een bewoner uit een zijstraat van de Galgstraat waar Elza Van Raemdonck woont. Hij meende dat hij iemand foto’s zag nemen van het huis van Van Raemdonck. hij dacht dat het een scholier was die een opdracht voor school maakte. “Hij had zware kleren aan.” Op de foto-aanduiding nadien was hij van niemand zeker. “Maar als ik verplicht werd iemand aan te duiden, dan zou het De Gelder zijn”.

14.56 uur Bejaardenverzorgster Leen Stuer komt hierover nu aan het woord in de assisenzaal. Zij is niet zeker of het Kim De Gelder was die in het rushuis aanwezig was. Maar toen ze hem nadien op tv zag “kreeg ze kriebels”. Ze meende dat het gezicht haar bekend voorkwam.

14.55 uur Kim De Gelder wordt boos op de voorzitter als die hem vraagt of hij in 2008 in het rusthuis van Vrasene is geweest. “Vraag dat maar aan mijn advocaat, ik ben uw gedrag beu”, reageert De Gelder.

14.53 uur Huisarts dokter Strobbe komt straks zelf nog aan het woord.

14.52 uur Onderzoeksrechter Muylaert zegt dat de huisarts bang was dat Jozef Heyrman, die hij al jaren kende, verdacht zou worden van moord op zijn vrouw en dat hij daarom in eerste instantie een natuurlijk overlijden gaf als doodsoorzaak.

14.50 uur De onderzoeksrechter heeft kritiek op de huisartsIk ben al zo lang onderzoeksrechter. Ik heb het nog nooit meegemaakt dat een huisarts een moord met zoveel messteken wil bestempelen als een natuurlijk overlijden, omdat hij een moord wil verdoezelen omdat hij de familie kent. Dit is een heel ernstige zaak voor iemand die een eed van Hypocrates heeft gezworen.

14.49 uur Jef Vermassen vraagt of Jozef Meyrman geluk heeft gehad dat hij die namiddag niet thuis was.

‘Waren er anders twee slachtoffers geweest?’

Dat denk ik wel, zegt de onderzoeksrechter. ‘Ik denk ook dat de mensen van de Galgenstraat 6 geluk hebben gehad dat ze niet thuis waren, maar met zekerheid kan ik dat niet zeggen.’

14.45 uur Muylaert benadrukt dat er geen spanningen waren tussen haar en de politie. Ze zegt dat de politiemensen hun werk zeer goed deden.

14.42 uur Onderzoeksrechter Muylaert legt uit dat Jozef Meyrman met een slecht gevoel zat omdat hij in de namiddag nog op het erf was geweest om een slijpschijf op te halen. Hij dacht dat hij een gordijn zag bewegen in de woning. Elza Van Raemdonck was toen al dood.

14.39 uur Muylaert: Ik had geen conflict met de politie. We verschilden gewoon van mening.

14.36 uur Muylaert: In eerste instantie werd de echtgenoot verdacht door de politie omdat er geen inbraaksporen waren. De onderzoeksrechter heeft de man nooit verdacht. Ze ging altijd uit van een ‘onbekende’ dader.

14.29 uur Muylaert: Het onderzoek was moeilijk omdat er veel mensen in de woning waren geweest. Het lichaam was verplaatst.

14.24 uur Muylaert getuigt hoe Jozef Heyrman in de late namiddag zijn vrouw dood aantrof in hun woning.

14.22 uur Kim De Gelder overlegt met zijn advocaat Jaak Haentjens.

14.21 uur Het is de beurt aan onderzoeksrechter Evy Muylaert om te getuigen.

14.20 uur De zitting wordt hervat 13.00 uur TUSSENTIJDSE SAMENVATTING
Op het proces van Kim De Gelder ging het deze voormiddag enkel over de moord op de 74-jarige Elza Van Raemdonck op 16januari 2009. Er kwamen politieagenten en leden van het afstappingsteam aan het woord. De Gelder lag dwars en liet niet na te choqueren.

“De piste roofmoord kon bijna onmiddellijk uitgesloten worden”, verklaarde een politieagent die na de feiten in het huis in Vrasene was. Dat bleek ook uit de verklaringen van het afstappingsteam. De woning was niet doorzocht en waardevolle spullen liet De Gelder liggen.

De eerste keer dat de beschuldigde aan het woord mocht komen, was om eventueel opmerkingen te geven bij de getuigenis van de agenten. “Ik was er niet van op de hoogte dat ik ook vragen kon stellen”, zei hij. Niet voor het eerst gaf hij zo de indruk dat zijn advocaat hem weinig informatie geeft.

De Gelder wilde later op de ochtend niet antwoorden op een vraag van Jef Vermassen naar meer informatie over de moord, omdat hij “niet te intimiderend wil overkomen”. Gevraagd naar zijn emoties reageerde de beschuldigde dat de procureur “daar ook zit te lachen”. De procureur vroeg sereniteit.

“Het zegt veel over u, meneer De Gelder, als u zo’n antwoorden geeft”, reageerde een geprikkelde voorzitter. Vanop de jurybanken luidde het dat het moeilijk is De Gelder te beoordelen als hij geen antwoorden geeft. “U kunt daar conclusies uit trekken, hoe hij denkt zijn eigen proces te moeten voeren”, antwoordde Defoort.

12.40 uur De zitting wordt geschorst tot 14 uur
12.39 uur De voorzitter herhaalt de vraag voor De Gelder. Nu geeft hij bevestigend antwoord.

12.38 uur Jef Vermassen vraagt aan De Gelder of hij Elza Van Raemdonck een karatetrap heeft gegeven, zoals hij deed bij sommige slachtoffers in Fabeltjesland. De Gelder antwoordt niet.

12.36 uur De Gelder maakt opnieuw een erg afwezige indruk. Wanneer iemand hem een vraag stelt, wil hij telkens opnieuw dat ze herhaald wordt.

12.34 uur De voorzitter vraagt aan Kim De Gelder of hij kan bevestigen dat hij met zijn been op Elza Van Raemdonck heeft gezeten.

Kim De Gelder: ‘Daarvoor verwijs ik u naar Kris De Waele. Dat is zijn vakgebied.’

12.29 uur De procureur wil weten of Kim De Gelder met zijn been op Elza Van Raemdonck heeft gezeten omdat er zoveel vezels zijn teruggevonden op het lichaam. ‘Dat is heel goed mogelijk’ zegt de expert

12.23 uur Nu gaat het over het vest met ingenaaide zakken van Kim De Gelder. Hij bewaarde daarin twee messen en een bijl

12.19 uur Op het lichaam van Elza Van Raemdonck zijn vezels teruggevonden van een veel voorkomende soort jeans broek. Zo zijn er vier jeans broeken in beslag genomen uit het appartement van Kim De Gelder.

12.13 uur Volgens het onderzoek is een mes met een glad lemmet gebruikt

12.09 uur De speurders stelden messteken vast in de rechter halssteek, de rechterschouder, de borst, de linker onderarm, de rechter onderarm en de onderbuik

11.59 uur Aan de kleren van Elza Van Raemdonck waren een twintigtal beschadigingen door een mes vast te stellen

11.52 uur Het textielonderzoek werd bemoeilijkt door het feit dat de kleren van Elza Van Raemdonck onder het bloed zaten.

11.48 uur De Waele maakt gebruik van een power point presentatie om zijn getuigenis te illustreren

11.47 uur Expert Kris De Waele van het Nationaal Instituut voor Criminialistiek en Criminologie (NICC) legt de eed af als getuige.

11.46 uur Nu zal het gaan over het onderzoek naar vezels en textiel

11.45 uur De zitting wordt hervat 11.04 De zitting wordt geschorst voor een kwartier 11.03 uur Kim De Gelder zegt dat de gruwelijke foto’s van de door hem vermoorde Elza Van Raemdonck hem doen lachen.
Burgelijke partij: Wat voelt u bij het zien van deze foto’s? Ik heb u allen maar wat zien lachen.

Kim De Gelder: Dit doet mij evenveel als de procureur die ook zit te lachen.

Voorzitter: Dat zegt veel over u, meneer De Gelder

Procureur: Ik ga daar niet op reageren. Ik vraag toch om sereen te blijven.

Burgerlijke partij: ‘De Gelder zegt dat procureur ‘ook’ zit te lachen. Dat is belangrijk. Hij ontkent dus niet dat hij zelf zit te lachen.


11.00 uur TUSSENTIJDSE SAMENVATTINGVoor het Gentse hof van assisen zijn de eerste getuigen aan het woord gekomen over de moord op Elza Van Raemdonck in Vrasene. “De piste roofmoord kon bijna onmiddellijk uitgesloten worden”, verklaarde Gert Van Den Hende, de politieman die de eerste vaststellingen deed.

De Gelder pleegde op 16 januari 2009 de moord op de 72-jarige Elza Van Raemdonck in Vrasene en bracht een week later twee baby’s en een 54-jarige vrouw om het leven in kinderdagverblijf Fabeltjesland in Sint-Gillis-Dendermonde. Hij wordt beschuldigd van vier moorden en 25 moordpogingen.

Gert Van Den Hende en Marc De Jonghe van de lokale politie van Beveren waren de eerste agenten die ter plaatse waren in de woning van Van Raemdonck. “We werden opgeroepen na een telefoontje van de huisarts. De echtgenoot had het lichaam van het slachtoffer aangetroffen.

Hij dacht in de eerste plaats dat ze een aanval had gekregen en ergens tegenaan was gevallen. De buik van de vrouw was echter zo toegetakeld dat de darmen zichtbaar waren.”

De echtgenoot werd alleen als getuige verhoord, maar werd als
eerste verdachte beschouwd. “De piste roofmoord kon bijna onmiddellijk uitgesloten worden. Er was niets weg en er waren geen braaksporen. De woning lag er heel netjes bij”, getuigde Gert Van Den Hende.

Jef Vermassen, de advocaat van de familie van Van Raemdonck, vroeg in welke sfeer de eerste ondervragingen van de man verliepen. “Ik was er zelf niet bij, maar het waren langdurige en mogelijk pijnlijke ondervragingen met stemverheffing”, antwoordde de politieman.

“Was dat nu echt nodig om te vragen wanneer hij de laatste keer
seks had gehad met zijn vrouw?”, vroeg Vermassen. Voorzitter Koen Defoort wees de advocaat terecht. “U hebt al meer dossiers gelezen dan ik, meester Vermassen. U weet dat dat geen vreemde vraag is bij een grondig onderzoek.

10.52 uur Voorzitter Defoort wil weten of De Gelder zich niet kan inbeelden dat de slachtoffers precies willen weten wat er gebeurd is. ‘Ik zal ze wel tijdig en persoonlijk spreken, zegt De Gelder.

10.50 uur Jef Vermassen stelt een vraag aan Kim De GelderVermassen: Waarom was de watermeter links van het bed en is het lichaam van Elza Van Raemdonck rechts van het bed aangetroffen? (De Gelder was vermond als controleur van de watermaatschappij binnengekomen)

De Gelder: Ik wil daar nu niet op antwoorden. Ik wil niet te intimiderend overkomen voor de slachtoffers. Ik zal dat wel zeggen wanneer ik eraan toe ben.

10.43 uur Het slachtoffer droeg een gouden horloge en een dure bril. Dat waren bijkomende elementen om meteen te concluderen dat het niet om een roofoverval ging.

10.41 uur Jozef Heyrman, de echtgenoot van het slachtoffer komt aan in de zittingszaal.

10.38 uur De foto’s van het slachftoffer zijn bijzonder confronterend.

10.33 uur Nadat de speurders waarschuwden voor het schokkende karakter van de foto’s, heeft slechts één man de zaal verlaten.

10.28 uur Er zijn minder mensen aanwezig die gerelateerd zijn aan de moorden in Fabeltjesland. Die komen vandaag niet aan bod

10.22 uur Kim De Gelder kijkt naar de foto’s. Hij wendt zijn hoofd niet af. Het is niet

10.19 uur Nu komen de foto’s van de slaapkamer in beeld, met het lichaam van Elza Van Raemdonck.

10.12 uur Er volgt een gedetailleerde analyse van bloedsporen op de grond en bloedspatten op de muur. Er was zeer weinig bloed aanwezig op de grond.

10.08 uur Het verslag is uiterst gedetailleerd. Er wordt gezegd dat de oprit voor het huis van kasseien is gemaakt. Er wordt gezegd wat er in de vuilnisbak zat. Er wordt gezegd dat het gasfornuis vuil was. Er wordt gezegd hoe de woonkamer ingedeeld was.

10.04 uur De getuige waarschuwt dat de foto’s bijzonder schikkend zijn. De familie mag de zaal verlaten als ze dat willen.

09.59 uur Nadat de gewelddadige dood van Elza Van Raemdonck werd vastgesteld, kwam een zogenaamd afstappingsteam van de gerechtelijke politie ter plaatse. Ze namen foto’s, maakten schetsen, verzamelden gegevens en materiële aanwijzingen.

09.56 uur De speurders tonen nu foto’s van het lichaam van Elza Van Raemdonck. Iedereen in de assisenzaal krijgt de confronterende beelden te zien.

09.53 uur Kim de Gelder: ‘Ik was niet op de hoogte dat ik ook vragen mocht stellen. Ik heb me dus niet voorbereid. Ik heb ook niet geluisterd. Ik ben niet onder de indruk van wat ik hier allemaal hoor. 09.52 uur De voorzitter vraagt of Kim De Gelder ook iets wil zeggen

09.46 uur Jozef Heyrman komt zelf morgen aan het woord.

09.45 uur Er doet zich een incidentje voor tussen de voorzitter en Jef Vermassen, advocaat van de burgerlijke partijen.Vermassen vraagt aan de politieman of het echt nodig was dat ze aan Jozef Heyrman, de man van Elza Van Raemdonck, vroegen wanneer hij voor het laatst seks had gehad met het slachtoffer en om te vragen om dat tot in het kleinste detail te beschrijven.

De voorzitter wijst Vermassen terecht. ‘Meester Vermassen, de politie heeft haar werk gedaan. Ze moesten toch ergens beginnen. Echtelijke moord was een piste.’

09.39 uur De politieman getuigt dat vijf militairen met metaaldetectoren op zoek gingen naar het moordwapen. Ze hebben het niet gevonden.

09.35 uur Kim De Gelder volgt heel rustig de getuigenis. Hij zit op zijn stoel en kijkt voor zich uit. Hij draagt dezelfde kleren als gisteren.

09.32 uur Politieman: De piste van roofmoord konden we onmiddellijk verlaten. De woning lag er heel netjes bij. Er was niets weg. Het enige verdachte was het lichaam van Elza Van Raemdonck.
09.31 uur De politieman beschrijft in detail hoe vreselijk het slachtoffer toegetakeld was

09.27 uur Politieman getuigt dat de huisdokter in eerste instantie de messteken in de buik van Elza Van Raemdonck niet had gezien. Ze dachten eerst niet aan kwaad opzet.

09.24 uur De eed die de getuigen moeten afleggen, luidt als volgt:

Ik zweer te spreken, zonder haat en vrees, geheel de waarheid te zeggen en niets dan de waarheid.

09.23 uur De zitting begint met de getuigenis van twee politieagenten. Ze leggen de eed af

09.19 uur Er melden zich opnieuw bijkomende burgerlijke partijen. Eén van hen is een hartsvriendin van de opvoedster die door Kim De Gelder gedood is.

09.17 uur De zitting begint 09.02 uur Advocaten van de burgerlijke partijen zijn gearriveerd.

09.00 uur In de assisenzaal is er nog weinig beweging.

08.52 uur Opvallend: er is vandaag meer controle in de relaiszaal waar pers, vrienden en familie van slachtoffers zitten. Gisteren was er wat chaos. Vandaag zijn er veel meer mensen.

08.50 uur Na het opmerkelijke verhoord van Kim De Gelder gisteren, komen vandaag de nabestaanden van Elza Van Raemdonck aan het woord. Van Raemdonck werd door De Gelder vermoord, een week voordat hij een bloedbad aanrichtte in het kinderdagverblijf Fabeltjesland.

08.47 uur LEES OOK

OPINIE Een hoofdstuk afsluiten, van Piet Buysse, burgemeester van Dendermonde

08.45 uur Goeiemorgen. Welkom bij de liveblog van Knack.be over het assisenproces Kim De Gelder.

Kim De Gelder pleegde op 16 januari 2009 de moord op de 72-jarige Elza Van Raemdonck in Vrasene en bracht een week later twee baby’s en een 54-jarige vrouw om het leven in kinderdagverblijf Fabeltjesland in Sint-Gillis-Dendermonde. Hij wordt beschuldigd van vier moorden en 25 moordpogingen.

Herlees hier de liveblog van de eerste zittingsdag van het assisenproces Kim De GelderHerlees hier de liveblog van de tweede zittingsdag van het assisenproces Kim De Gelder

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content