Hema voor rechter na ontslag voor hoofddoek

Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR) dagvaardt de winkelketen Hema omdat die een werkneemster een jaar geleden ontsloeg na klachten van klanten over haar hoofddoek.

Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR) dagvaardt de winkelketen Hema omdat die een werkneemster een jaar geleden ontsloeg na klachten van klanten over haar hoofddoek. Dat staat in De Standaard.

“We zijn niet over één nacht ijs gegaan. We hebben verschillende keren met het bedrijf aan tafel gezeten om oplossingen te zoeken, maar dat bleek niet mogelijk te zijn”, zegt CGKR-directeur Jozef De Witte.

Daarom is, na overleg met de vakbond en met toelating van het slachtoffer, beslist om naar de arbeidsrechter in Tongeren te stappen.

Neutraliteit

De Witte zegt Hema niet te willen viseren, maar “principiële duidelijkheid” te willen, zodat ook andere bedrijven weten waar ze aan toe zijn. “We merken dat commerciële bedrijven steeds vaker zeggen dat ze neutraliteit willen uitstralen en dat argument gebruiken om hun personeel te verbieden een hoofddoek te dragen”, luidt het.

Het CGKR vraagt de rechter dan ook om een prejudicieel advies in te winnen bij het Europees Hof van Justitie, dat als leidraad kan worden gebruikt bij latere rechtszaken. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content