Helikopter daalt neer op Marsoppervlak

Het tuig zal ten vroegste op 11 april een eerste testvlucht maken. © reuters

De minihelikopter Ingenuity staat momenteel met de voeten op het oppervlak van Mars, klaar om op te stijgen.

De helikopter is 10 centimeter omlaag gedropt van de robotjeep Perseverance, waarmee de helikopter naar de Rode Planeet is gereisd.

https://twitter.com/NASAJPL/status/1378513754241961985NASA JPLhttps://twitter.com/NASAJPL

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0

De helikopter zal de eerste gemotoriseerde vlucht over een ander hemellichaam dan de aarde maken. De Ingenuity weegt zowat 1,8 kilogram en lijkt op een drone. Het programma kost 85 miljoen dollar. ‘Landing Marshelikopter bevestigd! De 293 miljoen mijl (471 miljoen kilometer) reis binnen NASA Perseverance eindigde met de laatste drop van 4 inch (10 centimeter) van de buik van de rover tot het oppervlak van Mars vandaag. Volgende mijlpaal? De nacht overleven’, aldus het ‘NASA Jet Propulsion Laboratory’, het labo dat de robotmissies beheert.

Aan de tweet hangt ook een foto genomen vanuit het standpunt van de Perseverance, waarop de helikopter op het Marsoppervlak te zien is.

Op eerdere foto’s is te zien hoe de helikopter nog vasthing onderaan de robot. Het toestel werd pas losgelaten eens het volledig was opgeladen.

Na de landing moet Ingenuity de binnenzijde verwarmen met de eigen batterij, zodat belangrijke componenten beschermd blijven tegen de extreme koude. Het tuig moet de nachtelijke oppervlaktetemperaturen (-90 graden Celsius) immers zelfstandig overleven, aldus het labo.

Na de landing rijdt de robotjeep weg van de helikopter, waarna de Ingenuity een zonnepaneel kan ontplooien, zei Bob Balaram, hoofdingenieur van het Mars Helicopter Project, in een blogpost. ‘Het Ingenuity-team zal angstvallig wachten op nieuws van de helikopter’, aldus nog Balaram. ‘Heeft het de nacht overleefd? Werkt het zonnepaneel zoals verwacht? Het team zal de temperaturen en de performantie van de batterij controleren de komende dagen. Als alles goed blijkt, komen de volgende stappen: het losmaken van de wieken en het testen van alle motoren en sensoren.’

Eerder had de NASA al bekendgemaakt dat het tuig ten vroegste op 11 april een eerste testvlucht zal maken. De eerste vlucht moet eenvoudig worden: de Ingenuity stijgt verticaal op tot een hoogte van drie meter, blijft daar dertig seconden stationair hangen, maakt een rotatie rond zichzelf, en daalt dan af naar het Marsoppervlak.

Partner Content