Heldin Londen: ‘Ik was zeker dat hij me niet zou vermoorden’

De 48-jarige Ingrid Loyau-Kennett was niet bang toen ze plots oog in oog stond met een van de moordenaars van de Britse soldaat in Londen.

“Ik dacht: wat gebeurt hier?”, vertelt Ingrid Loyau-Kennett in een interview met het programma Day Break. Loyau-Kennett, moeder van twee kinderen, was uit de bus gesprongen toen ze het lichaam van de soldaat op straat zag liggen. Ze liep naar het lichaam toe om te kijken of de man nog leefde en sprak met een andere vrouw die gebogen bij het slachtoffer stond. “Zij vertelde me dat hij dood was.”

“Eerst dacht ik dat het om een ongeluk ging, vanwege het autowrak”, zegt ze. Maar toen ze hoorde dat een van de daders zei: ‘Kom niet te dicht bij het lichaam’, wist ze genoeg.

De man, van wie de handen bedekt waren met bloed, was gewapend met een slagersmes, een revolver en een hakmes. Terwijl andere andere voorbijgangers stopten om het incident te filmen met hun gsm’s, kon Loyau-Kennett maar aan één ding denken: “Ik moet de man die daar op straat ligt helpen en de daders stoppen.”

Zestig omstaanders reageerden niet

Terwijl Loyau-Kennett wachtte op de politie, probeerde ze de motieven van de twee verdachten te achterhalen. “Wil je me anders datgene wat je in je handen hebt geven?”, vroeg ze onschuldig met de intentie de man te ontwapenen.

“Ik keek de dader in de ogen, en was er vrij zeker van dat hij me niet zou vermoorden. Ik twijfelde zelfs of zijn revolver werkte, dus ik vroeg het hem op de man af. En hij antwoordde: ‘Ja’.”

En zo werd de werd de voormalige scouts-leidster een nationale heldin. Ongeveer zestig omstaanders keken toe zonder te reageren, maar zij probeerde de daders af te leiden zodat die geen verdere schade zouden aanrichten.

Toen Loyau-Kennett zag dat haar bus zou vertrekken, wist ze dat de politie er bijna was. ‘Ik stapte in de bus en tien seconden later zei iemand dat we moesten gaan liggen. Ik zag een politieauto en agenten die uitstapten. De twee zwarte mannen renden op hen af en de politie schoot hen in de benen.”

Cameron: ‘Moedige Ingrid Loyau-Kennett liet eensgezindheid zien’

Haar daad bleef niet onbesproken. Zelfs premier David Cameron vernoemde haar in zijn toespraak. “Het hoofd bieden aan extremisme is een taak voor ons allen. Dat onze gemeenschappen dat eensgezind zullen doen, liet de moedige Ingrid Loyau-Kennett vandaag zien”, zei hij.

“Toen de dader tegen haar zei dat hij een oorlog in Londen wilde ontketenen, antwoordde ze: ‘Die ga je verliezen, het is jij alleen tegen heel veel andere mensen’. Ze sprak voor ons allen”, benadrukte Cameron. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content