Koen Meulenaere

Heerenveen

Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

Sven Kums van KV Kortrijk is een van de beste voetballers van onze competitie, en haalde in het referendum van de Gouden Schoen dus nul punten.

De Gouden Schoen, voor de volledigheid, wordt toegekend door de voetbaljournalisten.

Dat Kums in België niet bij een topploeg onder dak raakt, is onbegrijpelijk, maar er is in België wel meer onbegrijpelijk. Kerk en Staat bijvoorbeeld. Sven gaat volgend jaar naar Heerenveen. ‘Een warme club’, liet hij vorige week in Sport/Voetbalmagazine optekenen.

Een warme club!? Heerenveen? Wat hebben ze die jongen wijsgemaakt? Heerenveen is na Tom’Tomsk de koudste club van heel Europa. In Friesland heerst dan ook hetzelfde klimaat als in Siberië. Het friest er dat het kraakt, van november tot half april. Vijf maanden lang liggen de rayonhoofden van de Elfstedentocht plat op hun buik met een peilstok te meten hoe diep het ijs al is. Vanaf vijftien centimeter groeit de hoop: it giet oan. Maar it giet niet meer oan.

In Knack voorspelde NOS-schaatscommentator Evert ten Napel onlangs dat er nooit meer een tocht zou komen. Niet door de opwarming van de aarde, die zal op Friesland geen vat krijgen, maar vanwege het gevaar van een door collectieve waanzin bevangen massa.

Wij willen Kums niet ontmoedigen, maar in Friesland waait de wind doorgaans uit het noorden. En waar die in Siberië nog enigszins door de begroeiing in taiga en toendra wordt tegengehouden, heeft hij in Friesland vrijspel. Wij schrijven dit zonder in de encyclopedie te hebben gecontroleerd of taiga en toendra zich wel degelijk in Siberië bevinden, en of daar behalve ijs nog iets anders op groeit, maar in Friesland is er in elk geval maar één obstakel voor de gure wind: de oude hoeve van de nog oudere Tsjaard Hoekema, vijf Elfstedentochten uitgereden en daarbij drie vingers en een teen of zes afgevroren. Heerenveen behoort niet tot het parcours van de Tocht omdat het officieel geen stad is, maar het heeft wel de fantastische ijshal Thialf, officieel erkend als het koudste gekkenhuis op aarde.

Warme club! Voor elke match wordt in het Abe Lenstrastadion het Friese volkslied gezongen. Om de Sven wat te helpen, geven wij alvast het eerste couplet en het refrein, van buiten te leren tegen begin juli:

Frysk bloed tsjoch op! Wol no ris brûze en siede, En bûnzje troch ús ieren om! Flean op! Wy sjonge it bêste lân fan d’ierde, It Fryske lân fol eare en rom.
En dan komt het refrein, uit volle borst:

Klink dan en daverje fier yn it run Dyn âlde eare, o Fryske grûn! Klink dan en daverje fier yn it run Dyn âlde eare, o Fryske grûn! Dat laatste betekent zoiets als: ‘Klink dan en daver in het rond, je oude eer, o Friese grond.’ Doet onwillekeurig een beetje denken, al is de intonatie iets anders, aan het clublied van Tom’Tomsk, de nieuwe ploeg van René Vandereycken. Ook René willen wij graag wat helpen, al krijgen wij stilaan de indruk dat we de enige zijn. Hier die eerste strofe:

???????, ?????????? ????????????, ???? ??? ???????? ? ?????! ????? ??? ????? ??????????? ? ? ???????? ??? ????? ?????.
Het refreintje, we zullen het in westers schrift geven, klinkt dan:

Eto yest nash poslednij I reshitelniy boy. S Internacionalom vospryanet rod lyudskoy.
Dit laatste betekent, vrij vertaald: ‘En van je heja heja heja ho-lala.’

“O Fryske grûn”

Koen Meulenaere

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content