Hasselt en Genk ruziën om kippenkunstenaar Koen Vanmechelen

Koen Vanmechelen © Belga
Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

In Limburg is een open oorlog ontstaan tussen de steden Hasselt en Genk over Koen Vanmechelen. Genk biedt de kunstenaar een nieuw atelier aan nu zijn oude in Hasselt op termijn wordt afgebroken. Dat is niet naar de zin van de Hasseltse burgemeester Hilde Claes.

De Limburgse kunstenaar Koen Vanmechelen is wereldvermaard onder meer door zijn project ‘The Cosmopolitan Chicken’. Hij kweekt daarmee een wereldkip die het DNA van alle kippen in zich verenigt. Het project kreeg wereldwijd prestigieuze expo’s en is binnenkort weer te zien op de biënnale van Venetië en een tentoonstelling in Washington.

Vanmechelen kan op grote belangstelling rekenen van zowel kunstliefhebbers als DNA-specialisten. De kunstenaar werkt met een verzameling van 3.000 levende kippen.

Koen Vanmechelen werkt op dit ogenblik in de oude Gelatinefabriek aan de Kanaalkom in Hasselt. Omdat dit stadsdeel heringericht wordt, zal het gebouw op termijn verdwijnen.

Nog voor Hasselt met de kunstenaar een alternatief heeft kunnen bespreken, doet de stad Genk de kunstenaar an offer you can’t refuse. Genk heeft er niet minder voor over dan de terreinen van de voormalige Limburg Zoo en een luxe villa om Vanmechelen naar zijn grondgebied te lokken.

Centenopbod

De Hasseltse burgemeester Hilde Claes is not amused. ‘Ik speel niet mee in een centenopbod met Genk,’ zegt ze in Het Belang van Limburg. ‘Ik dacht dat onze samenwerking eindelijk op punt stond.’

Volgens de krant doet het getouwtrek in Limburg veel stof opwaaien omdat gouverneur Reynders pas een oproep gelanceerd heeft voor een goede samenwerking tussen Hasselt en Genk. Die zou nodig zijn om de provincie na de sluiting van Ford Genk economisch weer op het goede spoor te krijgen.

De stad Genk betaalde zelf 1 miljoen euro voor de terreinen van de voormalige Limburg Zoo.

Koen Vanmechelen bevestigt dat er gesprekken lopen maar zegt dat er nog lang geen sprake is van een akkoord. De kunstenaar krijgt naar verluidt aanbiedingen om zich te vestigen op meerdere plaatsen in de wereld.

Partner Content