Harrie Dewitte (PVDA) – Genk

Knack.be trapt de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012 af en stelt drie vragen aan elke politicus die de strijd aangaat: Wat is de inzet van de verkiezingen? Wie wint en wie verliest? Wat speelt in uw gemeente?

Wat is voor u de inzet van de gemeenteraadsverkiezingen?

Politici luisteren niet meer naar de mensen. De fameuze kloof met de burgers. Ik wil de gemeenteraad teruggeven aan de bevolking. Het stadsbestuur is voor de meeste inwoners het eerste aanspreekpunt voor de burgers. Veel zaken kunnen ze direct zelf oplossen. Voor grotere problemen, moeten ze de ambassadeurs zijn voor de noden van de mensen.

Wie worden de winnaars, wie de verliezers?

De burgers hebben het meest te verliezen en … te winnen. Het is aan hen om de gemeenteraadsleden te verkiezen. Ik hoop dat de pvda+ bij de winnaars zal zijn.

Wat is van belang in uw gemeente?

Het milieu zit in onze genen. Letterlijk dan in het DNA van onze kinderen. De resultaten van de biomonitoring zijn duidelijk. Door de luchtvervuiling met zware metalen hebben ze veel meer DNA-schade. Ze hebben dus meer kans op ziekte en kanker. Technisch bestaan de mogelijkheden om zonder sluiting van bedrijven, het probleem om te lossen. De voorbije 5 jaar hebben we, vanuit de oppositie, meer resultaat bekomen, dan het stadsbestuur de twintig jaar voordien. Dat probleem willen we oplossen.

Onze stad heeft van Vlaanderen het grootst aantal kinderen dat zijn middelbaar verlaat zonder diploma of met één of meerdere jaren achterstand. We hebben het laagste aantal jongeren dat hoger onderwijs volgt. Eén op vier kleuters heeft al achterstand op het ogenblik dat ze naar het eerste studiejaar gaan. Onze goede middelbare scholen lopen leeg. Nochtans willen alle ouders dat hun kinderen een goed diploma behalen. En we hebben zeer veel toegewijde leraressen en leraars, met originele voorbeelden om de achterstand op te halen. Maar het stadsbestuur laat hen in de steek. Tot voor kort besteedden ze slechts 5,4€ per kind per jaar aan dit probleem. Onderwijs is een belangrijk middel om uit de sociale miserie te klimmen. Wij willen inzetten op het onderwijs, als wissel op de toekomst.

6000 gezinnen zijn op zoek naar een betaalbar woning. 3000 ervan staan op de wachtlijst voor een sociale woning. Ze staan daar tussen de 8 en de 15 jaar op vooraleer ze een woning krijgen toegewezen. Veel van deze woningen zijn compleet versleten. In de winter krijg je er de temperatuur niet boven de 13°. Het water sijpelt langs de muren naar binnen. Eén op drie heeft zware schimmel. De kosten voor wonen en energie zijn de belangrijkste reden om financiële hulp te vragen aan het OCMW. Als dat geen woonprobleem is… Wij willen inzetten op renovatie van de sociale woningen en in alle kavels moet één woning op vier een degelijke sociale woning zijn. (SD)

U komt ook op bij de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012 en u wil onze drie vragen ook beantwoorden?

Laat dat weten aan simon.demeulemeester@knack.be.

Partner Content