Opinie

Tessa Vermeiren

Hallo Faouzaya, Mimount en Nahima?

Tessa Vermeiren Tessa Vermeiren is voormalig hoofdredactrice van Knack Weekend

Fundamentalistische moslims hebben het wat ruimer denkende geloofsgenoten vorige zaterdag dus moeilijk gemaakt om een muziekspektakel bij te wonen in de Roma. En ze hebben naar alle waarschijnlijkheid kleine jongetjes opgehitst om de deuren in te beuken, glas aan diggelen te slaan en asbakken om te kieperen.
Uitgerekend in de Roma, hét symbool van een veranderend, samenlevend, beter Borgerhout.

Er was een bericht op Voor de Dag vandaag waarin Paul Schyvens zijn ontgoocheling uitsprak over de onheuse druk die werd uitgeoefend op Marokkaanse Antwerpenaars, die een avond vermaak gepland hadden in zijn theater. Ontgoocheling over de fanatieke agressie die een domper zet op de inzet en het enthousiasme waarmee mensen van alle gezindten aan samenleven werken.
De buurt tussen het Astridplein en de Peperbus is aan het veranderen, door het Atlashuis, nieuwe winkelinitiatieven, de Roma, etc.

Tot genoegen van iedereen die samenleven belangrijk vindt. Tot ongenoegen duidelijk van degenen die dat positief elan willen ondermijnen, in naam van iemand die ze gekaapt hebben : Allah en zijn profeet.

Het verbaasde mij dat ik niet onmiddellijk de stem hoorde van Marokkaanse politici van diverse partijen die veel stemmen haalden bij de jongste Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen.

Waarom hoorde ik vanmorgen niets van Faouzaya Talhaoui (Spirit), Nahima Lanjri (CD&V), Mimount Boussakla (SP.a)?

Gaat dit hen niet aan dan? Hebben ze hier geen mening over? Vinden ze vrije meningsuiting niet belangrijk voor hun kiezers?
Ook de alomtegenwoordige Mohammed Chakkar van de Marokkaanse Verenigingen had hier blijkbaar niet meteen een mening over.
Dit kunnen alleen zij oplossen. Zij hebben spreekrecht en -plicht door hun achterban. Ze moeten niet alleen hun mening laten horen als de anderen op hun (soms lange) tenen trappen.
Nu is hun stem belangrijk. Meteen, vandaag nog. Niet over een week, niet na dagen reflectie.

Meisjes mogen een hoofddoek dragen, maar moeten niet worden afgeranseld als ze er geen dragen. Moslims mogen vroom zijn, maar hebben niet het recht om anderen op een agressieve manier te beletten vrijer om te springen met de koran.
Hallo, Naïma, Faouzaya, Mimount, Mohammed? Hallo? Hoor ik jullie snel?

Partner Content