Gwendolyn Rutten (Open VLD): ‘Elke dag een verbod’

© BelgaImage
Jeroen de Preter

‘Elke dag vult een nieuw verbod de voorpagina’s van de kranten’, schrijft Gwendolyn Rutten (Open VLD) in haar boek Nieuwe vrijheid. Klopt dat? De recente actualiteit toont vooral aan dat verbieden in België net géén sinecure is.

Plastic zakjes

Terwijl het verbod op eenmalig gebruik van plastic zakjes in Wallonië en Brussel al is ingevoerd, is politiek Vlaanderen voorlopig nog te verdeeld om de knoop door te hakken. De bevoegde minister Joke Schauvliege (CD&V) is voor een verbod, maar stuit op het verzet van coalitiepartner Open VLD, die verbieden te drastisch vindt. Vicepremier Bart Tommelein ziet meer heil in ‘het betalend maken van zakjes’ en wil maatregelen nemen ‘mét de sector’.

Zone 30

In grote delen van steden zoals Antwerpen, Gent en Brussel werd de snelheid de afgelopen jaren beperkt tot 30 kilometer per uur. Een van de grote tegenstanders heet – weinig verrassend – Jean-Marie Dedecker. In een recent opiniestuk in Knack noemde hij de zone 30 een ‘flitsfuik’. Volgens een peiling van Vias, het Belgisch verkeersveiligheidsinstituut, staat Dedecker met zijn verzet niet alleen. Een groeiende meerderheid van de Belgen is tegen een verdere uitbreiding van de zone 30.

Lage-emissiezones (LEZ)

Sinds begin vorig jaar mogen oudere diesels en nog oudere benzinewagens de Antwerpse binnenstad niet meer in. Overtredingen worden bestraft met een boete van 150 euro, voor recidivisten kan dat oplopen tot 350 euro. Het verbod is niet onomstreden. De LEZ treft vooral minder begoede mensen die niet over de middelen beschikken om een nieuwe wagen te kopen. Niet zelden worden ook vragen gesteld bij het ecologische karakter van de maatregel. Is de productie van zo’n nieuwe wagen niet schadelijker voor het milieu dan de uitstoot van een oude? Ondanks de kritiek volgen Mechelen, Gent en Willebroek vanaf 2020 het Antwerpse voorbeeld.

Seksismewet

Geschokte reacties op een reportage van (toen nog) filmstudente Sofie Peeters gaven vier jaar geleden aanleiding tot de seksismewet, een geesteskind van toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH). Sindsdien zijn ‘beledigende’ handelingen of gebaren tegenover vrouwen of transgenders strafbaar. Over het nut en de wenselijkheid van de wet blijven vragen bestaan. Pas onlangs leidde de wet tot een eerste veroordeling. ‘De spanningen in de multiculturele samenleving los je niet op met nieuwe wetten’, poneerde filosofe Tinneke Beeckman onlangs in De Standaard.

Alcoholverbod

Eind 2010 voerde toenmalig Antwerps burgemeester Patrick Janssens een alcoholverbod in binnen de ‘probleemzone’ op en rond het De Coninckplein en het Koningin Astridplein. Zeven jaar later is het verbod nog altijd van kracht, en kun je er op straat niet ongestraft een blikje bier opentrekken. Op de maatregel was van hij het begin kritiek. Zo vond oppositiepartij Groen dat de uitwassen perfect bestreden konden worden met de wet op openbare dronkenschap.

Vuurwerkverbod

In ongeveer een vijfde van de Vlaamse steden en gemeenten geldt een verbod op het afsteken van vuurwerk. Bovendien werd de wet vorig jaar verscherpt, onder meer door een verbod op de verkoop van het zwaardere werk. Maar of die verscherping iets heeft uitgehaald? Net over de Nederlandse grens werd eind vorig jaar een forse stijging van de verkoop genoteerd. In Gent, waar een verbod geldt, klaagde burgemeester Daniel Termont dat het verbod er nauwelijks te handhaven valt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content