Guy Vanhengel: ‘De kas is helemaal leeg’

© ImageGlobe

‘De begroting 2012 wordt extreem moeilijk’, zegt ontslagnemend federaal vicepremier en minister van Begroting Guy Vanhengel (Open VLD).

In vergelijking met de budgettaire discussies die de (regerings)onderhandelaars te wachten staan is de splitsing van de tweetalige kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde een tamelijk eenvoudige klus.

Wie de begroting 2012 zal opstellen – de ontslagnemende of een nieuw gevormde regering – moet nog blijken. Wel is er een brede politieke consensus om het begrotingstekort in 2012 terug te dringen tot 2,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Economische groei laat zich moeilijk voorspellen, maar dat het jaar 2012 voor de federale overheid een financiële strop zou worden, mag bepaald geen verrassing heten, zegt minister Vanhengel. ‘De Hoge Raad waarschuwt al vijf rapporten op rij: kijk uit, de financieringswet is niet houdbaar en moet worden aangepast, want vanaf 2012 is de kas van de federale overheid helemaal leeg. Op dat punt zijn we nu aanbeland. Zonder een staatshervorming en een nieuwe financieringswet is de begroting 2012 dan ook haast onbegonnen werk.’

Het gapende gat in de federale kas, legt Guy Vanhengel uit, is voor een groot stuk toe te schrijven aan de tekorten in de sociale zekerheid en aan de stijgende dotaties voor de gemeenschappen en de gewesten.

Zonder de hulp van de gewesten en de gemeenschappen haalt België de door Europa opgelegde begrotingsdoelen niet.

‘Maar de verdeling van de saneringsinspanning over de beleidsniveaus wordt verstoord door de inhoud van het Vlaams regeerakkoord,’ zegt de federale begrotingsminister. ‘Vlaanderen wil eventuele overschotten immers niet langer opzijzetten, wat kwalijke gevolgen heeft voor het Belgische overheidstekort.’

Financiële extra’s worden integendeel terstond uitgegeven. ‘Vlaanderen jaagt alles erdoor. Nu weer een peuterpremie!’ Uiteindelijk snijdt Vlaanderen daarmee in eigen vlees, vindt Vanhengel. ‘Door weinig spaarzaam met haar middelen om te gaan dwingt de Vlaamse regering de federale overheid haast om de belastingen drastisch te verhogen en dus in de zakken te zitten van de werkende Vlamingen, die de Vlaamse regering zegt te verdedigen.’ (HRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content