Grotere terugkeer naar buitengewoon onderwijs

Hilde Crevits © Belga

Tijdens dit schooljaar kiezen meer kinderen voor het buitengewoon onderwijs. Zo’n 1.270 leerlingen gingen aanvankelijk naar een gewone school, maar werden later ingeschreven in een school voor buitengewoon onderwijs. Dat blijkt uit inschrijvingscijfers van het ministerie van Onderwijs, waarover De Morgen donderdag bericht.

Vorig jaar, in het eerste jaar na de invoering van het M-Decreet, waardoor leerlingen met een beperking of leerstoornis zich kunnen inschrijven in een gewone school, tekende zich ook een terugkeerbeweging af, maar die was veel kleiner. “Een aantal leerlingen zal nu hebben gemerkt dat ze in het gewoon onderwijs niet de nodige ondersteuning kregen”, zegt ontwikkelingspsycholoog en M-decreet-expert Wim Van den Broeck (VUB), die aangeeft dat de precieze oorzaken momenteel onduidelijk zijn. “We zien in elk geval geen massale uittocht uit het buitengewoon onderwijs. En die zal er misschien in de toekomst ook niet komen. Dit lijkt eerder op een realitycheck voor het M-decreet.”

Zowel Katholiek Onderwijs Vlaanderen als het Gemeenschapsonderwijs geven aan dat ze de terugkeerbeweging niet hadden verwacht en stellen dat verder onderzoek noodzakelijk is. Stefan Grielens, directeur bij de koepel van de Vrije Centra voor Leerlingenbegeleiding, is eveneens verrast. Minister Crevits geeft aan dat er veel expertise aanwezig is in het buitengewoon onderwijs. “Als dat de beste plaats is voor leerlingen met een specifieke onderwijsbehoefte, dan is het belangrijk dat die leerlingen daar les kunnen volgen”, stelt ze.

Partner Content