Groep van Tien houdt ultiem overleg: ‘akkoord is niet veraf’

Michèle Sioen © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

De vakbonden en werkgevers, verenigd in de zogenaamde Groep van Tien, zetten vandaag hun overleg verder. Volgens verschillende media zou een akkoord niet veraf zijn, maar de bonden moeten vandaag wel nog hun achterban raadplegen.

Dat – wellicht ultiem – overleg staat gepland om 14 uur, om 16 uur zullen de sociale partners dan verslag uit te brengen aan de regering. Dat maakte Michèle Sioen, voorzitster van de Groep van Tien, bekend. Aanvankelijk moesten ze vrijdag om 8 uur naar de regering.

Toenadering

‘Er is nog geen akkoord, er is een agendaprobleem’, zei Sioen over de onverwacht vroege stopzetting van de onderhandelingen, die om 17 uur van start waren gegaan. ‘We staan niet ver van van een akkoord, maar er zijn nog punten waar we het niet over eens zijn. De laatste loodjes wegen het zwaarst’. Ook de bonden spraken eerder over toenadering.

Deze week hadden de sociale partners ook maandag en woensdag al samengezeten. Dat ze vandaag opnieuw rond de tafel gaan zitten, voedt de hoop dat een akkoord mogelijk is.

Loonmarge

Maar er is natuurlijk maar een akkoord als er een akkoord is over alles. Het grote struikelblok tussen de vakbonden en de werkgevers blijft de loonmarge. De vakbonden willen dat de lonen in de privésector dit en volgend jaar stijgen, de werkgevers zien daar geen ruimte voor.

Momenteel zou er een erg kleine verhoging van het brutoloon op tafel liggen, samen met een verhoging van het bedrag dat betaald wordt in maaltijdcheques.

Bijkomend knelpunt is de indexsprong. Bij aanvang lieten zowel Marie-Hélène Ska, algemeen secretaris van het ACV, en Marc Goblet, nummer twee van de socialistische vakbond, duidelijk verstaan dat de bonden zich blijven verzetten tegen een indexsprong.

Voorlopig zou die wel nog op tafel liggen. Daarom is het afwachten wat het overleg van de bonden met de achterban oplevert. Vooral de reactie van de socialistische vakond is op dit moment moeilijk in te schatten.

Samenhang

Naast de loonmarge is er ook nog de welvaartsenveloppe waarover een akkoord moet worden gevonden. Het is aan de sociale partners om uit te maken welke uitkeringen de hoogte ingaan. Een derde dossier is het in kader-cao’s gieten van het mini-compromis over eindeloopbaan, dat in december werd gesloten.

Alle dossiers hangen evenwel aan elkaar. Leemans: ‘Een akkoord daarover is mogelijk als er een akkoord is over de koopkracht’. (Belga/KVDA/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content