Groen ziet gelijk bevestigd: ‘Dringen al jaren aan op internationaal onderzoek naar reactorvaten’

Kristof Calvo (Groen) © BELGA

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) moeten hun verantwoordelijkheid nemen, nu blijkt dat de reactorvaten van de kerncentrales Doel 3 en Tihange 2 veel meer scheurtjes bevatten dan werd aangenomen’, stelt Kristof Calvo (Groen).

Nu blijkt dat de reactorvaten van de kerncentrales Doel 3 en Tihange 2 duizenden scheurtjes meer bevatten dan eerst werd aangenomen én dat alle gelijkaardige kerncentrales ter wereld risico lopen, moeten de ministers Jambon (N-VA) van Binnenlandse Zaken en Marghem (MR) van Energie hun verantwoordelijkheid nemen. Dat vindt Groen-Kamerlid Kristof Calvo.

De groenen vragen al sinds 2012 dat het FANC, het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle, en de federale regering zouden aandringen op internationaal onderzoek, zegt Calvo, die nu zijn gelijk bevestigd ziet.

Joëlle Milquet

‘Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon moet zijn verantwoordelijkheid nemen en op zijn minst bij zijn Europese collega’s aansturen op internationaal onderzoek naar de reactorvaten. Er zijn wereldwijd heel wat reactorvaten die op een gelijkaardige manier geproduceerd werden als Doel 3 en Tihange 2.’

Volgens Calvo hebben het FANC en de vorige minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet ‘dit nooit willen oppikken.’

Het Kamerlid legt de bal ook in het kamp van minister van Energie Marie-Christine Marghem. Ondanks verschillende rapporten die aantonen dat Doel 3 en Tihange 2 niet veilig zijn, blijft uitbater Electrabel zijn aanpak van het probleem op de lange baan schuiven, stelt Calvo.

Deadline voor Electrabel

‘Marghem moet nu eindelijk eens een deadline stellen aan Electrabel. Als er op dat moment nog maar de minste twijfel blijft bestaan over de veiligheid van de reactoren, moeten ze definitief gesloten worden.’

Doel 3 en Tihange 2 liggen stil sinds de zomer van 2012. Toen werden bij controles van het reactorvat voor het eerst scheurtjes aangetroffen. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content