Elisabeth Meuleman (Groen)

Groen wil Vlaanderen een kick-start geven zodat de Vlaming opnieuw vooruit kan

Elisabeth Meuleman (Groen) Vlaams parlementslid voor Groen en gemeenteraadslid in Oudenaarde

De Vlaming wordt al vanaf het eerste levensjaar in een wachtrij geplaatst. Het wordt er helaas niet beter op met ouder worden.

Wie heeft vandaag niet het gevoel het druk-druk-druk te hebben zonder echt vooruit te raken? Nog voor een zwanger koppel het nieuws durft te delen met familieleden en vrienden, worden ze verplicht rond te bellen voor een plaatsje in de crèche. Meestal worden ze op een wachtlijst gezet en dan is het hopen op een plek een klein jaar later. Het kindje is amper een jaar oud of de zoektocht naar een plaatsje in de kleuterklas begint. Ook daarvoor wordt het kind op een wachtlijst gezet. En zo wordt de Vlaming al vanaf het eerste levensjaar in een wachtrij geplaatst. Het wordt er helaas niet beter op met ouder worden.

Wachten op een eerste job

Je bent jong en wil werk. Maar helaas, de werkloosheid bij jongeren is de voorbije vijf jaren zorgwekkend gestegen: er kwamen maar liefst 15.000 jonge werklozen bij. Tijd voor actie, denkt de Vlaming dan maar minister van Werk Muyters denkt daar anders over. Hij had het over een probleem dat zichzelf zou oplossen. Het is wachten op een echt jongerenbanenplan dat onze jongeren effectief aan een baan helpt zodat ze hun jonge jaren kunnen gebruiken om te groeien, niet om te wachten.

Wachten in de files

Dan heb je eindelijk een job gevonden en heb je middelen om aan je leven te beginnen maar opeens sta je weer vast, deze keer in een ellenlange file. In 2012 maakte een Amerikaans onderzoek bekend dat iedere Belg jaarlijks gemiddeld 55 uur in de file verliest. Onder de regering-Peeters II en bevoegd minister Hilde Crevits, namen de files in Vlaanderen nog toe. Ten opzichte van 2007 steeg de filezwaarte met 24 à 43% in 2012. Tijd verliezen in de file is niet alleen frustrerend en economisch oninteressant, het zorgt ook voor heel wat luchtvervuiling. Tijd voor actie, denkt ook hier de Vlaming maar minister van Mobiliteit Crevits ziet dat anders. De voorbije jaren zorgde ook zij voor meer transport over onze Vlaamse wegen en dus meer files. Haar belofte voor een omschakeling naar duurzame vervoersbewijzen langs het water, op de fiets en meer tramlijnen kwam de minister niet na. Integendeel, de besparingen bij De Lijn maken het hele plaatje nog triester. Het aantal verplaatsingen met openbaar vervoer daalde opnieuw in vergelijking met het aantal verplaatsingen met de wagen. Met als gevolg: de Vlaming wordt langzaam aan wereldkampioen bumperrijden in de file.

Groen wil Vlaanderen een kick-start geven zodat de Vlaming opnieuw vooruit kan

Elisabeth Meuleman

Wachten op gezonde lucht

Elke Vlaming verliest gemiddeld één gezond levensjaar door milieuvervuiling. Onze kinderen en bejaarden ondervinden hiervan de meeste hinder. En hinder ondervinden ze zeker, want Vlaanderen staat aan de top van de Europese regio’s met de meeste fijn stof. Zo kan het niet langer, denkt de Vlaming, we moeten dringend actie ondernemen. Maar bevoegd minister Schauvliege is daar blijkbaar minder van overtuigd. Haar klimaatbeleidsplan kreeg een stevige onvoldoende van de vier adviesraden. In plaats van te investeren in propere lucht hier in Vlaanderen, kocht ze 20 miljoen aan emissierechten in het buitenland. Elk jaar verdwijnt er meer dan 20 km² aan open ruimte en natuur. Wat is het antwoord van de minister daarop? Ze pakte uit met 8000 ha nieuw bos dat er zou bijgekomen zijn. Helaas, het bleek al gauw om bossen te gaan die enkel in haar hoofd bestonden. Spookbossen. In werkelijkheid werd in de periode 2008-2011 voor meer dan 1.000 ha bos een kapvergunning uitgereikt, terwijl er amper 600 ha nieuw bos bij kwam, dat blijkt uit cijfers van de minister zelf.

Wachten op een zorgeloze oude dag

Alsof de Vlaming tijdens zijn hele leven nog niet genoeg heeft moeten wachten, mag hij of zij ook nog eens wachten op de zorgeloze oude dag. Meer dan 100.000 bejaarde Vlamingen staan op een wachtlijst voor een rusthuis. Dit zijn stuk voor stuk mensen die zorg nodig hebben maar zich vandaag moeten zien te behelpen. Waarom doet de Vlaamse regering hier niets aan? Blijkbaar hebben ze andere prioriteiten zoals het aanleggen van nieuwe wegen en geld gooien in het zwarte gat van de verlieslatende luchthavens.

Kick-start voor Vlaanderen

Vlaams minister-president Peeters mag dan nog zo ijverig het land rondtrekken om zijn betrokkenheid te tonen, het is maar een laagje vernis dat moet verhullen dat de Vlamingen met z’n allen steeds meer tijd verliezen. Nochtans kan het anders maar dan moeten er andere keuzes gemaakt worden. Vlaanderen logistieke draaischijf van Europa is een eindig verhaal. Dat bewijzen de files elke dag. Groen verkiest de middelen te investeren in zorg en crèches, in kwaliteitsvol en beter openbaar vervoer. We trekken de kaart van de hernieuwbare energie en de groene economie en zetten in op energiezuinige woningen. Zo geven we de bouwsector een impuls en creëren we tewerkstelling. Wij kiezen voor een sociaal en duurzaam Vlaanderen met meer welvaart en minder vervuiling. Groen wil Vlaanderen een kick-start geven zodat de Vlaming opnieuw vooruit kan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content