Groen wil slechts 5 kinderen per begeleider in kinderopvang

Celia Groothedde (Groen) © Belga

Groen zal met eigen aanbevelingen komen voor de aanpak van de crisis in de kinderopvang. Volgens de oppositiepartij gaan de aanbevelingen die de meerderheidspartijen aan het opstellen zijn niet ver genoeg.

Volgens parlementsleden Celia Groothedde en Björn Rzoska moet de huidige norm van 8 of 9 kinderen per begeleider drastisch omlaag naar 5 kinderen per begeleider en moet er ook fors geïnvesteerd worden in de sector.

De onderzoekscommissie kinderopvang in het Vlaams Parlement buigt zich momenteel volop over haar eindrapport met aanbevelingen. Maar oppositiepartij Groen is het niet eens met de richting van die gesprekken. ‘Als we de crisis in de kinderopvang willen rechttrekken, dan is er volgens ons veel meer nodig dan wat de meerderheidspartijen nu op tafel leggen’, zeggen Groen-parlementslid Celia Groothedde en fractieleider Björn Rzoska. Wat er momenteel op tafel ligt, bevat volgens Groen ’te weinig ambitie en te weinig urgentie’. 

Volgens Groen willen de meerderheidspartijen vooral inzetten op ‘straf en controle’, terwijl er veel meer aandacht moet gaan naar ‘de uitbouw van een sterke, kwalitatieve kinderopvang’. 

‘Het zonlicht ontkennen’

Groen schuift zelf drie prioriteiten naar voren. Zo pleit de partij voor een stevige verlaging van het aantal kinderen per begeleider. Momenteel is dat 1 op 8 of 9. Die ratio moet voor Groen trapsgewijs naar 1 op 5 gebracht worden. ‘Niemand kan in z’n eentje voor 9 kinderen, en in de realiteit vaak zelfs nog meer, zorgen. Wie vandaag blijft beweren dat dit geen veiligheidsrisico’s inhoudt na alle getuigenissen de voorbije weken, die ontkent het zonlicht’, zegt Groothedde.  Daarnaast zijn er voor Groen dringend forse investeringen nodig. Die zijn niet alleen nodig voor de verlaging van de kindratio, maar ook om het personeelsbestand uit te bouwen.

Investeringen moeten betere arbeidsvoorwaarden en een hervorming van de werkvloer en opleiding mogelijk maken. ‘Je kan de crisis in de kinderopvang niet structureel aanpakken zonder daar de nodige middelen tegenover te stellen’, klinkt het bij Groothedde. 

Tot slot moet voor Groen ook het voorzorgsprincipe versterkt worden. Zo vindt de partij dat er komaf gemaakt moet worden met de overschrijdingen van de kindnorm. Er is volgens de partij een mogelijk verband tussen die overschrijdingen en incidenten in de kinderopvang.

Groothedde en Rzoska vinden dat het parlement en de regering ‘nu moeten doorpakken en ernstig werk maken van hervormingen’. ‘Anders is het werk van de onderzoekscommissie voor niets geweest en veel erger nog, wordt de kinderopvang nog maar eens aan haar lot overgelaten. We hopen dus dat de aanbevelingen die we zullen uitwerken alsnog ter harte genomen zullen worden’, besluit het Groen-duo.

Partner Content