Groen wil jaarlijks 500 km nieuwe fietspaden

Björn Rzoska (Groen) © BELGA

Oppositiepartij Groen heeft een pakket voorstellen klaar die van Vlaanderen een “fietsland” moeten maken. De partij pleit onder meer voor het aanleggen van 500 kilometer aan fietspaden per jaar en een impulsprogramma om elektrische fietsen te promoten.

Groen-fractieleider in het Vlaams parlement Björn Rzoska testte de afgelopen drie maanden een elektrische fiets uit op zijn woon-werktraject tussen Lokeren en Brussel. Zijn balans is positief. Hij legde meer dan 2.000 kilometer met de fiets af en voelde dat niet enkel aan in zijn portefeuille (hij spaarde enkele honderden euro’s uit op een treinabonnement of brandstof) maar ook aan zijn broeksriem (hij vermagerde enkele kilo’s). Rzoska is overtuigd van het potentieel van (snelle) elektrische fietsen en werkte een pakket voorstellen uit om van Vlaanderen opnieuw een fietsland te maken.

1 op 4 pendelaars

In Nederland gebeurt een kwart van de woon-werkverplaatsingen met de fiets. Dat moet in Vlaanderen ook kunnen. Nu staat de teller bij ons echter maar op 11 procent. Tegen 2020 kan dat ook 25 procent zijn, meent Rzoska, maar dan Vlaanderen “fors investeren in een ambities fietsprogramma dat fietsers meer comfort, snelheid en veiligheid biedt en het potentieel van de elektrische fiets als gamechanger ten volle benut”. Groen heeft daarvoor zelf een pakket voorstellen, gaande van extra fietsinvesteringen, 500 kilometer aan fietspaden per jaar, een impulsprogramma voor elektrisch fietsen en voorrangsregelingen voor fietsers aan kruispunten.

Rzoska: “Daardoor besparen we met zijn allen niet alleen een heel pakCO2, brandstofkosten en doktersbezoeken uit, maar fietsen we in één klap ook die vervelende files voorbij. Bovendien verdient de maatschappij elke geïnvesteerde euro in dit fietsprogramma tot 19 keer terug”.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content