Groen pleit voor onderzoekscommissie Kazachgate: ‘Ministers werkten samen aan afkoopwet op bestelling’

Koen Geens (links) en Stefaan Van Hecke (rechts) © Belga

Oppositiepartij Groen pleit voor de oprichting van een onderzoekscommissie in het Kazachgate-dossier. ‘De wijze waarop de afkoopwet tot stand is gekomen, raakt de democratische werking van ons land.’

Vrijdag meldde Le Vif/L’Express op basis van een e-mail dat gewezen Senaatsvoorzitter Armand De Decker niet de enige politicus was die in het Kazachgate-dossier opdook. Hij had volgens die e-mail ook de toenmalige ministers Didier Reynders, Stefaan De Clerck en Steven Vanackere “gensibiliseerd” over de affaire.

Patokh Chodiev, een vriend van De Decker, werd verdacht van grootschalige witwaspraktijken. Een half jaar nadat De Decker in 2010 als advocaat werd ingeschakeld, kwam er een regeling waarbij de miljardair 22 miljoen boete betaalde. Kort daarvoor was de wet gewijzigd om zo een ruime minnelijke schikking mogelijk te maken. Vraag is of De Decker, die zowel als advocaat en als wetgever werkte, zijn boekje te buiten ging.

Oppositiepartij Groen pleit voor de oprichting van een onderzoekscommissie. Kamerlid Stefaan Van Hecke: ‘Onze ministers hebben samengewerkt aan een afkoopwet op bestelling. Dit gebeurde via een amendement op een wet diverse bepalingen in de commissie Financiën terwijl een dergelijke wet eigenlijk grondig in de commissie Justitie moet worden behandeld. De wijze waarop de ‘afkoopwet’ is tot stand gekomen en wijze waarop hij werd toegepast op de zaak Chodiev is stuitend en raakt de kern van de democratisch werking van ons land.’

Spilfiguur is MR-toppoliticus Armand De Decker die op vraag van de toenmalige Franse president Sarkozy lobbywerk zou hebben uitgevoerd. De deal met de Belgische justitie werd afgesloten drie dagen voor de jaarlijkse ‘Salon van Bourget’ waar grote deals in de luchtvaart worden gesloten. Dit was cruciaal omdat Frankrijk een grote levering van helicopters aan Kazachstan wou afronden tijdens deze luchtvaartbeurs, wat ook gebeurde.

Van Hecke: “Dit schandaal is nu een staatszaak. Het is hoog tijd dat er absolute klaarheid komt in deze zaak. In de plenaire verklaarde Premier Michel dat hij bereid is om mee te werken aan een eventuele onderzoekscommissie. De meerderheidspartijen moeten nu kleur bekennen. Willen zij ook dat dit schandaal nauwkeurig wordt ontrafeld, dan kunnen zij zich nog onmogelijk verzetten tegen de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie die ook de politieke verantwoordelijken moet aanwijzen,” besluit Van Hecke.

Partner Content