Groen hekelt nieuwe indexsprong in kinderbijslag: ‘Regering neemt gezinnen 140 miljoen euro af’

Elke Van Den Brandt (Groen) © Belga

Een nieuwe indexsprong in de kinderbijslag moet de extra kosten van het nieuwe systeem dat in 2019 start, opvangen. Oppositiepartij Groen is daar niet over te spreken.

De Vlaamse regering plant een tweede indexsprong in de kinderbijslag, meldt de krant De Morgen. De regering wil op die manier een spaarpotje aanleggen om de extra kosten op te vangen van het nieuwe systeem van de kinderbijslag, dat in 2019 start (zie kader).

Volgens de schatting van het kabinet van minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) is zo’n indexsprong goed voor een jaarlijks terugkerende besparing van zo’n 70 miljoen euro.

87 euro per kind

Oppositiepartij Groen is daar niet over te spreken. ‘Door de kinderbijslag een tweede keer niet te indexeren, halen N-VA, Open VLD en CD&V een bedrag van gemiddeld 87 euro per kind op. De regering-Bourgeois treft met deze kille besparing alle gezinnen met kinderen. Zo’n gezinstaks is heel oneerlijk’, zegt Vlaams parlementslid Elke Van den Brandt.

De partij vindt dat de kinderbijslag de stijgende prijzen moet blijven volgen. Van den Brandt: ‘Twee niet-indexeringen komen op een bedrag van 140 miljoen euro dat de regering deze legislatuur afneemt van de gezinnen met kinderen. Voor een gemiddeld gezin met kinderen komt dit dus neer op een kille besparing van gemiddeld 155 euro over deze legislatuur. Op het niveau van kinderen is dat dus 87,5 euro. Dit treft mensen met kinderen keihard. Het fabeltje dat de hervorming de mensen geen pijn zou doen, is dus nu al doorprikt’. (Belga/KVDA)

Nieuw systeem

Afgelopen weekend kwam de regering (N-VA, CD&V en Open VLD) overeen dat vanaf 2019 elk kind in Vlaanderen eenzelfde kinderbijslag van 160 krijgt. Voor kinderen die vóór 2019 geboren worden, verandert er niets. Volgens het huidige stelsel bedraagt de kinderbijslag 90 euro voor het eerste kind, 167 euro voor het tweede en zowat 250 euro voor het derde. In het nieuwe systeem worden verschillen door het arbeidsstatuut van de ouders, de leeftijd of de rangorde in het gezin afgeschaft. Er komen wel sociale toeslagen voor kinderen met zorgnoden en kinderen uit gezinnen met lagere inkomens, gecombineerd met een verhoging voor grote gezinnen. Nieuw is ook de kleutertoeslag van 2 keer 150 euro voor kinderen die genoeg naar school gaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content