De Griekse premier George Papandreou wil zijn bevolking een referendum voorleggen omtrent de maatregelen voorzien in het nieuwe reddingsplan voor Griekenland op de eurotop van vorige week. In feite wil Papandreou een uitspraak over het saneringsprogramma dat de troika (Europese Unie, Europese Centrale Bank, Internationaal Muntfonds) aan zijn land oplegt. Tegen de schuldkwijtschelding a rato van 50% welke private obligatiehouders aan Griekenland toestaan, zullen immers weinig Grieken protest aantekenen.

Het feit dat Papandreou naar een referendum grijpt, bewijst zeer duidelijk dat de Griekse regering het uitzichtloze van de tot nu toe gevolgde strategie inziet. De Griekse economie vertoeft in depressie met een economische krimp van rond de 8 procent op jaarbasis (met neiging tot intensifiëring), werkloosheid die boven de 20 procent dreigt te gaan en een overheidsschuld van 160 procent van het BBP (en snel verder stijgend). Bijkomende sanering vereist nieuwe schrappingen in de overheidsuitgaven en bijkomende belastingen. Hierdoor diept de depressie nog verder uit waardoor de budget- en schuldsituatie helemaal uit de hand loopt.

Historisch is er geen voorbeeld te vinden van een land dat uit een impasse zoals die waar Griekenland vandaag in zit, kon wegkomen zonder een massieve devaluatie van de munt. Die devaluatie is nodig om de internationale competitiviteit van de Griekse ondernemingen drastisch te verbeteren zodat de export fors kan toenemen. Alleen op deze manier kan men de groei-vernietigende gevolgen van de onvermijdelijke interne sanering opvangen. Alhoewel ook erg kostelijk op financieel, sociaal, economisch én politiek vlak, heeft een exit van Griekenland het voordeel van tenminste opnieuw enig perspectief op termijn te bieden.

Voor Griekenland kan een devaluatie uiteraard enkel via een exit uit de eurozone en de re-introductie van een eigen munt. Papandreou wil een referendum om populaire dekking te hebben voor het bewandelen van dit pad. Men kan alleen maar verbaasd zijn over de verbazing van mensen als Leterme en Sarkozy dat het nu met Griekenland deze weg opgaat. Dachten deze, en andere euro-heren en -dames, nu echt dat hun reddingspakketten de Griekse economie gingen redden?
Bovendien: nog even en ook Portugal zit in het Griekse straatje.

Johan Van Overtveldt

De Griekse premier George Papandreou wil zijn bevolking een referendum voorleggen omtrent de maatregelen voorzien in het nieuwe reddingsplan voor Griekenland op de eurotop van vorige week. In feite wil Papandreou een uitspraak over het saneringsprogramma dat de troika (Europese Unie, Europese Centrale Bank, Internationaal Muntfonds) aan zijn land oplegt. Tegen de schuldkwijtschelding a rato van 50% welke private obligatiehouders aan Griekenland toestaan, zullen immers weinig Grieken protest aantekenen. Het feit dat Papandreou naar een referendum grijpt, bewijst zeer duidelijk dat de Griekse regering het uitzichtloze van de tot nu toe gevolgde strategie inziet. De Griekse economie vertoeft in depressie met een economische krimp van rond de 8 procent op jaarbasis (met neiging tot intensifiëring), werkloosheid die boven de 20 procent dreigt te gaan en een overheidsschuld van 160 procent van het BBP (en snel verder stijgend). Bijkomende sanering vereist nieuwe schrappingen in de overheidsuitgaven en bijkomende belastingen. Hierdoor diept de depressie nog verder uit waardoor de budget- en schuldsituatie helemaal uit de hand loopt. Historisch is er geen voorbeeld te vinden van een land dat uit een impasse zoals die waar Griekenland vandaag in zit, kon wegkomen zonder een massieve devaluatie van de munt. Die devaluatie is nodig om de internationale competitiviteit van de Griekse ondernemingen drastisch te verbeteren zodat de export fors kan toenemen. Alleen op deze manier kan men de groei-vernietigende gevolgen van de onvermijdelijke interne sanering opvangen. Alhoewel ook erg kostelijk op financieel, sociaal, economisch én politiek vlak, heeft een exit van Griekenland het voordeel van tenminste opnieuw enig perspectief op termijn te bieden.Voor Griekenland kan een devaluatie uiteraard enkel via een exit uit de eurozone en de re-introductie van een eigen munt. Papandreou wil een referendum om populaire dekking te hebben voor het bewandelen van dit pad. Men kan alleen maar verbaasd zijn over de verbazing van mensen als Leterme en Sarkozy dat het nu met Griekenland deze weg opgaat. Dachten deze, en andere euro-heren en -dames, nu echt dat hun reddingspakketten de Griekse economie gingen redden? Bovendien: nog even en ook Portugal zit in het Griekse straatje. Johan Van Overtveldt