Grete Remen (N-VA): ‘Moet de overheid wel de aantrekkelijkste werkgever zijn?’

Grete Remen (N-VA): 'De overheid hoeft haar ambtenaren niets af te nemen, ik gun hun dat mooie statuut.' © BelgaImage
Simon Demeulemeester

De overheid heeft in de strijd om talent een oneerlijk voordeel, zegt bedrijfsleider en Vlaams Parlementslid Grete Remen (N-VA). ‘Het aantal vakantiedagen verschilt te veel.’

Waar zit de oneerlijke concurrentie?

De overheid kan veel meer vakantiedagen aanbieden dan de privésector. Wie bij de bakker aan de slag gaat, of als IT’er bij een kmo, krijgt minimaal 20 vakantiedagen per jaar. Een ambtenaar heeft recht op minimaal 24 vakantiedagen. De federale ambtenaren komen gauw aan 26 dagen per jaar, de Vlaamse zelfs aan 35. Dat verschil is onaanvaardbaar nu de werkzaamheidsgraad zo laag is en het overheidsbeslag 53 procent bedraagt: beide problemen kun je aanpakken door banen over te hevelen van de publieke naar de private sector, bijvoorbeeld via betere voorwaarden voor werknemers in de privé.

Ik pleit voor een compensatie. Zo werk je ook de ongelijkheid weg – en dat is de kern van mijn voorstel

Zouden ambtenaren vakantiedagen moeten inleveren, of zouden werknemers er meer moeten krijgen?

De overheid hoeft haar ambtenaren niets af te nemen, ik gun hun dat mooie statuut. Maar compenseer dat voordeel dan, bijvoorbeeld met fiscale voordelen. Dat geeft bedrijven ruimte om aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden te creëren.

Waarom mag de overheid geen aantrekkelijke werkgever zijn?

Dat mag ze zeker zijn, maar moet ze de aantrekkelijkste zijn?

Legt u de nadruk niet te veel op vakantiedagen? Die zijn toch niet de enige drijfveer voor werknemers?

Vakantie is erg belangrijk voor werknemers, en de ongelijkheid op dat vlak is bijzonder groot. Het steekt veel mensen in de privé terecht de ogen uit dat een buur of familielid zo veel meer vakantiedagen heeft omdat hij of zij voor de overheid werkt.

U bent bedrijfsleider. Wat houdt u tegen om uw werknemers zelf meer vakantie te geven? Of andere voordelen, zoals meer flexibiliteit?

Flexibiliteit is geen tovermiddel. Arbeiders kun je, bijvoorbeeld, niet laten thuiswerken. En meer vakantiedagen zijn ook niet zaligmakend: ofwel moeten de collega’s het werk van de afwezige overnemen, ofwel moet de werkgever voor vervanging zorgen. Dat kost extra, terwijl veel kmo’s het nu al moeilijk hebben door agressieve en oneerlijke buitenlandse concurrentie. Daarom pleit ik voor een compensatie. Zo werk je ook de ongelijkheid weg – en dat is de kern van mijn voorstel.

Lees de opinie van Grete Remen op Knack.be/vakantiedagen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content