Grete Remen (N-VA): ‘Belasting voor e-commerce is eerlijk, groen en efficiënt’

Grete Remen: 'Protectionisme klinkt negatief, maar is dat niet altijd.' © .
Simon Demeulemeester
Simon Demeulemeester Adjunct-hoofdredacteur Knack

Vlaams Parlementslid en onderneemster Grete Remen (N-VA) pleit in een opiniestuk op Knack.be voor een belasting op e-commerce, ter bescherming van de kleine ondernemer. Een gesprek.

Waarom is zo’n belasting een goed idee?

GRETE REMEN: Omdat het een efficiënte taxshift is. Nu spekken vooral de kleine ondernemers de schatkist en gaan multinationals met voordelen zoals de notionele-interestaftrek lopen. De e-commerce wordt gedomineerd door die grote bedrijven. In 2016 werd 9,6 miljard euro online gespendeerd, waarvan 70 procent bij multinationals. Dat is geld waar ons land niets aan heeft.

U noemt de situatie voor detailhandelaars ‘catastrofaal’.

REMEN: Tien procent van de 300.000 detailhandelaars in ons land weten hun job bedreigd. De afgelopen vijf jaar zijn 10 à 20 procent van de detailhandelaars gestopt. Een belangrijke boosdoener is de e-commerce. Een ondernemer zei me dat multinationals producten goedkoper verkopen dan hij ze kan inkopen. Er zijn grenzen aan verkopen met verlies.

Hoe ziet u die belasting concreet?

REMEN: Het kan via het onlinebetaalsysteem. Banken hebben perfect zicht op de transacties tussen bedrijven en klanten. Zij kunnen die gegevens overmaken aan de Nationale Bank. Op basis van de transactie kan dan de heffing berekend worden. Zo gaat het ook met de roerende voorheffing.

Pleit uw partij niet voor minder belastingen?

REMEN: De N-VA wil vooral werken en ondernemen lonender maken. Maar nood breekt wet. Het maatschappelijke belang is te groot. Bovendien is een slimme verschuiving – we kunnen hierdoor de belastingen op arbeid verder verlagen – finaal een belastingvermindering. Deze belasting is zuiver want ze belast consumptie, en ze is efficiënt want ze stuurt het gedrag van de consument. Ten slotte is ze ook groen en eerlijk. De verdoken kosten van e-commerce zijn groot. Elk pakje heeft 30 procent kans om teruggestuurd te worden. Het kleinste kind beseft de enorme druk op milieu en mobiliteit.

Is dit geen protectionisme?

REMEN: Protectionisme klinkt negatief, maar is dat niet altijd. Een open economie als de onze kan alleen functioneren met een goede basis. Deze heffing beschermt onze kleine ondernemingen.

Lees hier het opiniestuk van Grete Remen (N-VA): ‘Een milieubelasting op e-commerce staat in de sterren geschreven’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content