Greenpeace-proces van start

© Belga

Donderdag gaat in Brussel het zogenaamde rodeloperproces van start tegen tien actievoerders van de milieuorganisatie Greenpeace.

De tien wisten in december 2009 tijdens een Europese top de Brusselse veiligheidsdiensten om de tuin te leiden. Tot hun eigen verbazing slaagden de groene actievoerders, netjes in het pak voor de gelegenheid, erin met zelfgefabriceerde pasjes de streng bewaakte veiligheidsperimeter binnen te dringen en zich met enkele gehuurde auto’s een weg te banen tot aan de rode loper, die normaal alleen voor staatshoofden en regeringsleiders toegankelijk is. De Brusselse veiligheidsdiensten stonden voor schut, al was dat niet waar Greenpeace op de eerste plaats op uit was. Het was veeleer een onbedoeld neveneffect van een actie die kort voor de klimaattop van Kopenhagen het thema van de klimaatopwarming nog eens onder de aandacht wilde brengen.

Vervalsing van documenten, luidt onder meer de aanklacht op het proces dat donderdag begint. Greenpeace wijst die beschuldiging met kracht van de hand. ‘Het houdt geen steek’, zegt Dave Van Meel, woordvoerder van Greenpeace. ‘Op alle pasjes stonden duidelijk de namen van de actievoerders, net als het logo van Greenpeace. Een beetje controle had dat moeten doorzien.’ Greenpeace vindt de reactie van justitie ‘disproportioneel’, spreekt van een schending van het recht op vrije meningsuiting, en vraagt de vrijspraak.

Greenpeace ontwaart ook een algemene trend waarbij op vreedzame acties steeds gespierder wordt gereageerd. Samen met Amnesty International organiseerde Greenpeace vorige week een conferentie waarin ‘het criminaliseren van maatschappelijk protest’ aan de kaak werd gesteld. Michel Genet, algemeen directeur van Greenpeace België, wees erop dat geweldloze protest wereldwijd steeds vaker ‘een gerechtelijk staartje’ krijgt.

Han Renard

De integrale opiniebijdrage ‘je mening uiten is geen misdaad’ van Michel Genet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content