
Greenpeace probeert tanker met Russische olie te blokkeren in Antwerpen
Actievoerders van milieuorganisatie Greenpeace zijn zaterdagavond in het Antwerpse havengebied begonnen met een actie tegen een tanker die Russische olie zou vervoeren. De actievoerders willen het schip verhinderen om de haven binnen te varen.
Greenpeace vraagt om in het licht van de oorlog in Oekraïne de import van Russische fossiele brandstoffen en uranium te stoppen.
De actievoerders klommen op een sluis waar het schip doorheen moest en ketenden zich daaraan vast. Hoe lang ze de doorvaart daarmee kunnen blokkeren, zal nog moeten blijken.
#ACTION Greenpeace activists are now preventing a tanker with Russian oil on board from entering the Port of Antwerp. We are calling for an end to imports of Russian fossil fuels. ❌ #FossilFreeRevolution #StopFuellingWar pic.twitter.com/5Qj2wujvsT
— Greenpeace Belgium (@greenpeace_be) April 9, 2022
Klik hier om dit alsnog toe te laten
3/ Since the Russian invasion in late February, we saw 55 oil and gas tankers from Russian ports dock in Antwerp and Zeebrugge, with a total capacity of more than 3.5 million cubic meters or 1,400 Olympic-sized pools of oil and gas. pic.twitter.com/OxfzuRRQtD
— Greenpeace Belgium (@greenpeace_be) April 9, 2022
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Volgens Greenpeace kwamen sinds het begin van de Russische inval in Oekraïne al 55 tankers uit Rusland naar België. Het schip dat de actievoerders willen tegenhouden, de Seychelles Pioneer, was eind februari ook al in Antwerpen en zou nu 33.000 ton diesel vervoeren.
Greenpeace stelt dat de import van olie en gas uit Rusland onmiddellijk moet stoppen. ‘De hoge energie- en brandstofprijzen die wij vandaag betalen, maken fossiele bedrijven rijk en spijzen de oorlogskas van Poetin’, zegt Joeri Thijs, woordvoerder van Greenpeace België. De milieuorganisatie heeft zelf een reeks voorstellen klaar voor een Belgisch ‘noodplan’ om onze afhankelijkheid van olie en gas af te bouwen. Het gaat onder meer om een maximale snelheid van 100 km/u op onze snelwegen, goedkoper openbaar vervoer, maximaal tot 19°C verwarmen in openbare gebouwen en scholen, en minder verlichting in het straatbeeld ’s nachts.