Gratis elektrische wagen voor honderd Hasselaars

In Hasselt wordt een netwerk van oplaadpunten voor elektrische wagens aangelegd.

De stad Hasselt gaat een netwerk van oplaadpunten aanleggen voor elektrische wagens. Honderd proefpersonen zullen een jaar lang gratis kunnen rondrijden met een elektrische wagen van intercommunale Infrax.

Volgens burgemeester Hilde Claes (SP.A) wil Hasselt een pioniersrol spelen door op centrale plaatsen in de stad zes oplaadpalen aan te bieden.

De palen zullen geactiveerd worden als de gebruiker een code invoert via zijn gsm. Kosten voor de stroom worden via dezelfde weg automatisch toegevoegd aan de telefoonrekening. In een eerste testfase zal de elektriciteit gratis zijn.

Infrax gaat honderd elektrische auto’s kopen die gratis ter beschikking zullen gesteld worden van honderd proefpersonen. Het project kadert in de Proeftuin Elektrische Voertuigen van Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten (SP.A).

Via een dergelijke proeftuin wil men reële gebruikers betrekken bij de ontwikkeling van nieuwe technologie. ‘Met het project van Infrax kan een schat aan nuttige informatie verzameld worden die alle spelers in het veld goed van pas zal komen’, aldus Lieten.

Kritiek Open VLD

In een reactie liet Vlaams parlementslid Patricia Ceysens (Open VLD) donderdag weten dat Lieten wat haar betreft aan ‘green washing’ doet. Green washing is volgens haar de praktijk waarbij men een groen laagje vernis opkleeft zonder diepgaand aan duurzaamheid te werken.

‘De groene wasbeurt van Lieten kost de Vlaamse belastingbetaler veel geld’, aldus Ceysens, ’terwijl er inzake innovatie en de transitie naar een duurzame economie wel andere beleidsmaatregelen nodig zijn dan tijdrovende proef- en ervaringsprojecten voor gebruikers van elektrische wagens’.

Uit buitenlandse en commerciële projecten weet men nu al wat Lieten na een jaar proefrijden door honderd proefpersonen wil laten vaststellen, aldus Ceysens. ‘Trouwens, wie vandaag, ook in Vlaanderen elektrisch rijdt, is tevreden over zijn voertuig. En toch trekt Lieten 20 miljoen euro uit voor haar proeftuin elektrische wagens’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content